A Miskolci Egyetemen új generációs fotokatalizátorok előállítását tervezik Z-sémás félvezető anyagok felhasználásával

A megvalósításon a Miskolci Egyetem a marokkói Ibnou Zohr Egyetemmel közösen dolgozik.

A vízszennyezés kérdése mára jelentős környezeti problémává vált, ami gyakran a különböző területeken zajló, tiszta vizet használó és nagy mennyiségű szennyvizet termelő ipari fejlődés eredménye. Ezek a szennyvizek különböző szerves anyagokat tartalmazhatnak, például növényvédő szereket, gyógyszeripari termékeket, színezékeket, gyantákat, polimereket.

A 2024 márciusában indult projekt keretében a Miskolci Egyetemen új generációs fotokatalizátorok előállítását tervezik Z-sémás félvezető anyagok felhasználásával, szoros együttműködésben az Université Ibnou Zohr – Maroc, a projekt marokkói partneregyetemével.

A konzorciumban magyarországi partnerként részt vesz a sajóbábonyi KISANALITIKA Kft. is, amely jelentős hozzájárulást biztosít elsősorban a reaktortervezés és az akkreditált analitikai vizsgálatok kivitelezésében. A projektben a fotokatalitikus kísérleti reaktortervezésen túl interdiszciplináris fejlesztések is történnek, a megvalósítás felöleli a mérnöki (reaktortervezés), az anyagtudományi (fotokatalizátorok szintézise) és a környezetkémiai (jellemzés és szennyezőanyag-eltávolítás) területeket is.

Cél, hogy a fejlesztendő kísérleti reaktor segítségével a szennyvizekben kis mennyiségben maradó és nehezen eltávolítható szerves szennyeződések (magyar oldalról főként a növényvédőszer-maradványok) ártalmatlanítását megvalósítsák, környezetbe való kikerülésüket megakadályozzák.

A projekt várhatóan 2027. februárjában zárul és mintegy 67 935 000 forintból valósul meg.