Nem az ital fogy kevésbé, az emberek távolodnak el egymástól – haldokolnak a falusi kocsmák

Kilométereket utazhatunk falvakon keresztül, mire találunk egy kocsmát, ami még nyitva van. A kocsmaépületek ott porosodnak a templomok mellett, belül minden úgy áll, ahogy az utolsó vendég hagyta évekkel ezelőtt. A még megmaradt kocsmákban is zuhant a bevétel, és bár vannak lelkes törzsvendégek, sokan csak a telefonjukat nyomkodják odabent, és nagyokat hallgatnak. Mi változott, és hol zajlik a falvak társadalmi élete? A Házon kívül járt utána.

A kisboltban, a Somogy megyei Mezőcsokonya központjában lehet kapni kenyeret, zöldséget, játékokat, na meg persze sört is. Aki a boltba megy, ha már ott van, iszik egy sört is. Vagy kettőt. Volt kocsma is a faluban, pont szemben a bolttal, hosszú évekig az volt a társasági élet központja. Négy éve zárt be. Márpedig Ballér Péter polgármester szerint

amikor nincs egy ilyen hely, akkor mindenki magának való lesz.

Nem az ital fogy kevésbé, az emberek változtak

Az ott élők is azt mondják, amióta a presszó bezárt, megváltozott az élet. Nem az ital fogy kevésbé, az emberek távolodnak el egymástól, ha nincs egy hely, ahol beszélgethetnek. Ezért is épített az önkormányzat a bolt mellé egy teraszt, hogy ha presszó nincs is, legalább nyáron legyen egy hely, ahol találkozhat a falu népe.

Ha régen megérkeztünk egy ismeretlen faluba, két biztos pontunk volt: a templom és mellette a kocsma. A kocsmaépületek még mindig ott porosodnak a templomok mellett. Belül minden úgy áll, ahogy az utolsó vendég hagyta évekkel ezelőtt, és kilométereket utazhatunk falvakon keresztül, mire találunk egyet, ami még nyitva van.

Az okostelefonok kiszívták a szociális életet a kocsmákból

Az első kocsmát a Baranya megyei Szaporcán találjuk. Igaz, odabent a tulajdonos házaspáron kívül senki sincs.

Ő a kiszolgáló, én vagyok a tömeg. Hát ez van sajnos. Megveszik a plázákban, nagykerekben, és otthon isznak. Ha bejönnek, akkor is előkerül a telefon. Valamikor hárman akkora zajt csináltak, hogy élmény volt hallgatni. Most, ha öten vannak, akkor is csak nyomkodják a telefonjukat

– panaszolják a tulajok. Régen volt játékgép, biliárd, darts, zenegép, és éjfélkor úgy kellett kidobni a vendégeket. Most jó, ha 8-ig nyitva vannak, és a napi húszezer forintos forgalom már jónak számít.

Sokaknak hiányzik, mégsem éri már meg

A törzsvendégeknek mégis fontos a kocsma. Az üzlet és a társaság is itt van, és ez annyira fontos a megmaradt maroknyi törzsvendégnek, hogy ők maguk betonozták le a presszó teraszát, hogy legyen hova kiülni nyáron.

Még csak az kellene, hogy bezárjon, hát mi lenne velem?!

– veti fel egy törzsvendég. Például az, ami a szomszéd falvakban.

Tavaly itt írtunk arról, hogy Kónya Péter, az Együtt Párt alapítója, társelnöke, Bajnai Gordon egykori harcostársa a Vas megyei Velembe menekült a közélet elől, és ott, Törőcsik Mari falujában nyitott kocsmát. Ő is arról számolt be akkor, hogy egy-egy hétvégén egész nagy forgalma van a kocsmának a sok Ausztriában dolgozó, hazatérő magyar miatt, de amúgy nem megy annyira jól az üzlet: a covid és a rezsiválság is megviselte, ezért hetente csak három nap tart nyitva.

A Házon kívül teljes riportjából, amit a fenti videóra kattintva nézhetnek meg, arról is szó esik, hogy

  • mi az oka annak, hogy már nem járnak kocsmázni az emberek,
  • mi minden változott,
  • és végül miért nem nyitották mégsem újra a kocsmát egy másik kistelepülésen, ahol nagyon hiányzott az embereknek.