Eke úr, volt ózdi alpolgármester is vád alatt

Barta-Eke Gyula, fedőnevén B. úr is vádlottja annak az ügynek, melyben sok milliárdos EU-s források nyerteseinek adtak pozícióban lévő minisztériumi tisztviselők kenőpénzekért cserébe segítséget. B. úr például szükséges tanúsítványokat árult hárommillió forintért.

Direkt36 és a 24.hu számolt be múlt héten arról a nyomozásról, mellyel egy pénzügyminisztériumi bűnhálózatot tártak fel. A vádirat szerint a 25 milliárdos csalássorozatnak borsodi érintettje is van Barta-Eke Gyula személyében, aki Ózd alpolgármestere volt 1998 és 2022 között Strohmayer László független polgármester harmadik ciklusa alatt.

A csalássorozat lényege, hogy a Pénzügyminisztérium, valamint a Miniszterelnökség munkatársai kialakítottak egy olyan hálózatot, melyben kenőpénzért cserébe segítettek EU-s pályázatoknak sikereket elérni. A hálózatnak Karsai Tamás személyében még helyettes államtitkár is a tagja volt.

Összesen 54 ember ellen emelt vádat az ügyészség, mely több tucat helyszínen csapott le 2022-ben a tisztviselőkre, 150 rendőrt és ügyészt bevetve az akcióban. Akkor a Pénzügyminisztérium egyik tanácsosánál összesen 190 millió forint tisztázatlan eredetű pénz került elő, ami állítása szerinte a nyugdíjba vonult anyjának a pénze.

Ennek a hálózatnak volt az egyik kulcsfigurája Ózd egykori alpolgármestere, Barta-Eke Gyula, aki még 1998 és 2002 közt töltötte be a városvezetői tisztséget. 2010 és 2014 között pedig a MAG-Magyar Gazdaságfejlesztő Központ Zrt. vezérigazgatója volt, majd a 2014-es választások után megszűnt a cég, ezután került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellári pozíciójába Barta-Eke. Itt volt egy botránya, amikor a Budavári Schönherz Stúdió Főzz együtt a kancellárral című műsorban nőket lealacsonyító, viccesnek szánt kijelentést tett, miszerint „még nem terhesek, de ezen is tudunk segíteni, ha igény van rá, adáson kívül”.

Akkor az egyetem vezetése, a dékán és a rektorhelyettesek elhatárolódtak az elhangzottaktól.

Most azonban még nagyobb slamasztikába került Barta-Eke, miután a vádirat szerint kenőpénzeket fogadott el pályázatok segítésekor