Egy veszprémi online hírportál képviseli Magyarországot Brüsszelben

Az ország legjobb projektjeként, a veszprémi 82nullanulla.hu online magazin képviseli Magyarországot Brüsszelben, az Európai Ifjúsági Héten. Az Európai Parlament épülete előtt megrendezett Európai Ifjúsági Hét kiállítására Magyarországról a 82nullanulla projektjét (82zerozero) választotta ki az Európai Parlament mint kiemelkedő, fiatalok által létrehozott és megvalósított sikeres és hatásos programot.

82nullanulla.hu egy veszprémi online hírportál, amelyet 2021-ben hoztak létre helyi kötődésű fiatalok, hogy a saját generációjuk nyelvén írjanak és építsenek fel egy független, kritikus sajtót. Két év alatt mára meghatározó szereplőjévé váltak Veszprémnek és a megyének, helyi magazinként havonta 100-250 ezer olvasóval büszkélkedhetnek.

“Azt tudtuk, hogy nagyot álmodtunk és nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor nyolcan belefogtunk a veszprémi 82nullanulla.hu magazin létrehozásába, de azt a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy egy napon még az Európai Unió döntéshozói is elismerik a törekvéseinket.” – olvasható a portálon az elismerésről szóló cikkükben.

A 82nullanulla a szintén veszprémi Lélektér Alapítvánnyal közösen indította el az Európai Szolidaritási Testület szolidaritási programját, a 82zerozero projektet, melynek célja az volt, hogy fejlesszék a fiatalok kritikus gondolkodását és az álhírek felismerésének képességét. Ezt a projektet díjazta most az Európai Parlament.

A két szervezet együttműködése azóta is tart, “Lights On” néven indítottak el egy programsorozatot, amelynek keretein belül a fiatalok tudatos médiafogyasztását szeretnék elősegíteni. A program kapcsán több teltházas eseményt is szerveztek már, ahol vendégük volt Ács Dániel és Plankó Gergő, a 444.hu munkatársai, Tóth Jakab, a Partizán műsorvezetője, Fábián Tamás és Német Tamás a Telextől, legutóbb pedig Turai Barnabás tartalomgyártó járt náluk.

82nullanulla.hu szerkesztősége egy közleményt is kiadott az elismerésről, amelyben úgy fogalmaznak, ez a díj egy hatalmas elismerés és visszaigazolás számukra, és a veszprémi olvasóiknak egyaránt, hogy szükség van helyben független és kritikus sajtóra. Mint írják, ezen túlmenően ez a díj egyben felelősség is, hogy tovább folytassák a munkájukat a megkezdett úton

Mi az az Európai Ifjúsági Hét?

Az Európai Ifjúsági Hét alkalmából 2024. április 10-24. között nagyszabású szabadtéri kiállításra kerül sor a brüsszeli Európai Parlament épülete előtt, ami az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programjainak 35 projektjét mutatja be, 33 országból. Ezek remek példák arra, hogy a fiatalok hogyan vettek részt a társadalmi életben, akár politikai, kulturális vagy környezetvédelmi szerepvállalás révén.