Újra terjed a hamisított Varga Judit-Schadl György szelfi

Megint megjelent a közösségi médiában egy fotó, amin Varga Judit volt igazságügy-miniszter és a korrupcióval vádolt Schadl György látható. A kép azonban manipulált, Schadl fejét egy KDNP-s politikus helyére szerkesztették.

Több hullám

A kép először még 2023. január 30-át követően futott végig a Facebookon, amikor egy magánszemély megosztotta a platformon azzal a szöveggel, hogy „Varga Judit azt mondta, soha nem találkozott vele!” (Schadl Györggyel). Ezt felkapta több kormánnyal kritikus Facebook oldal és csoport. A „Gondolkodó” nevű Facebook-oldalon például 1,8 ezer megosztásig jutott a kép.

Idén azután vált újra igazán virálissá, hogy Magyar Péter, Varga Judit politikussá avanzsált exférje közzétette március 26-án azt a hangfelvételt, melyben Varga arról beszél, hogy Rogán Antal miniszter környezetéből belenyúltak a Völner-Schadl-ügy nyomozati irataiba és „kihúzattak dolgokat”. Facebookon, a tavalyihoz hasonlóan, kormánykritikus oldalakon és csoportokban terjedt a kép.

A 2024-es megosztások forrása majdnem minden esetben egy február 4-én feltöltött TikTok videó volt, amelyet a cikk megjelenéséig már több mint 34 ezer alkalommal lejátszottak.

A képet továbbosztó Facebook-posztok is több esetben ezres nagyságrendű kedvelést és megosztást értek el. A kommentekben általában jelzik a hozzászólók, hogy ez egy szerkesztett kép, de a bejegyzések továbbra is elérhetőek.

Érdekesség, hogy a tavalyi cikkünkben szereplő X (korábban Twitter) felhasználó, idén is megosztotta a szerkesztett képet, de most ő is a TikTokról lementett képet használta.

Forrás: X

A képről már a tavalyi megosztási hullámban hamar kiderült, hogy nem igazi: az eredetije egy olyan fotó, amelyen Schadl György helyett az egykori híradós és Megafonos, jelenleg a Miniszterelnökség politikai főtanácsadójaként dolgozó Hradeczky Viktor látható Varga Judit oldalán. A fotó 2022. január 27-én került fel Varga Judit Facebook oldalára, a Megafon Szabadságharc 3.0 című rendezvényén készült, ahol részt vett a korábbi igazságügy-miniszter is.

A manipulációt maga Hradeczky leplezte le, aki még a hamis fotó megjelenése napján kirakott egy posztot, melyben bemutatta, hogy az igazi képen ő szelfizik Vargával, nem pedig Schadl. Ezután az eredeti bejegyzés eltűnt Facebookról, de a hamisított kép terjedését ez nem állította meg, sem tavaly, sem pedig most. Mind a két esetben több ezer megosztást értek el a különböző bejegyzések.

Honnan ered a manipulált kép?

A kép cáfolása után több kormányközeli és Megafonos influenszer is posztolt az esetről, baloldali lejárató kampányt emlegetve. A kép valójában egy viccoldalról származik:

A Varga-Schadl szelfit a Kőbaltagyár nevű meme oldal készítette még 2022. január 27-én, aznap amikor felkerültek a Megafonos eseményről készült fotók Varga Judit Facebook oldalára. Ezt megkeresésünkre az oldal szerkesztői meg is erősítették, hozzátéve, az oldalra „szórakozásból és szórakoztatásra” készítik a tartalmakat.

Hradeczky a cáfoló posztját azzal zárta, hogy „megteszi a megfelelő lépéseket” a meghamisított fotóval kapcsolatban. Most megkerestük, hogy megtudjuk, milyen lépéseket tett végül, de nem válaszolt a kérdéseinkre. Mindenesetre a Kőbaltagyár oldalán továbbra is elérhető a szóban forgó kép.

Az idézet

Eddig nem találtuk nyomát annak, hogy Varga Judit szájából elhangzott volna az a mondat, hogy „Soha nem találkoztam Schadl Györggyel személyesen!”. Sőt, 2023 májusában a Telex kérdésére Varga elismerte, hogy „egyszer, kétszer” találkozott Schadl Györggyel és Völner Pállal, mivel az igazságügyi miniszternek kötelessége találkozni a hivatásrendek vezetőivel. Rogán Antal propagandaminiszter viszont tett olyan kijelentést, amit a posztok Vargának tulajdonítanak: legutóbb a 444 kérdésére jelentette ki Tiborcz István étterme előtt, hogy „soha” nem találkozott Schadl Györggyel.

Hogy ne dőljünk be a szerkesztett képeknek?

Ha nem vagyunk biztosak egy kép eredetiségében, érdemes a Google fordított képkeresés funkcióját használni. Így megnézhetjük, hogy megjelent-e már korábban megbízható oldalakon a fotó, és mivel itt fontos aktuálpolitikai politikai hírről van szó, gyanút foghatunk, ha a Varga-Schadl fotóról, egy hírportál sem ír.

Továbbá használhatunk online elérhető programokat, melyek azt vizsgálják, hogy egy kép szerkesztett, manipulált-e (pl.: Image Edited?, illetve a tényellenőrző közösség által is használt InVid- We Verify Toolkit „image forensics” eszközét). Ez a technológia azonban még nem teljesen megbízható, ezért érdemes az ilyen programok eredményeit fenntartásokkal kezelni – hívtuk fel erre a figyelmet egy friss cikkünkben.https://www.lakmusz.hu/ujra-terjed-a-hamisitott-varga-judit-schadl-gyorgy-szelfi/