Vesztegetés gyanújával őrizetbe vették egy  tankerületi központ vezetőjét

A budapesti nyomozók egy fővárosi tankerületi központ gazdasági vezetőjét vesztegetés, vesztegetés elfogadása és „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását – írja a police.hu.

Három vállalkozót is gyanúsítottként hallgattak ki, ők szabadlábon védekezhetnek, de a gyanúsítottak köre az eljárás során még bővülhet.

A BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztályának adatai szerint a tankerületi központ gazdasági vezetője az általuk kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott cégek nyerjenek, és a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki.

A hivatali helyzetével visszaélve a gazdasági vezető több 10 millió forinthoz juthatott így, de nemcsak pénzt fogadott el, hanem például több mint 2 millió forint értékű Forma-1 belépőt, vagy egy 30 milliós luxusautó használati jogát is.

photo_camera Fotó: police.hu

A nyomozók április 9-én az érintett tankerületi központban és több megye rendőreinek bevonásával további 27 helyszínen egyszerre hajtottak végre akciót: iratokat, adathordozókat, több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt foglaltak le, illetve két ingatlant zár alá vettek kb. 75 millió forint értékben.