A hazai polgárok akár 64%-át is motiválhatja a frissen bejelentett felújítási program

Az anyagi korlátok tartják vissza a magyarokat a felújítástól, a többséget ösztönözné valamilyen támogatási program

 

A hazai polgárok akár 64%-át is motiválhatja a frissen bejelentett felújítási program

 

  1. április 5., Budapest – Számos magyar polgárt érint a mai napon bejelentett, otthonfelújításra vonatkozó állami támogatási program, mivel az anyagi segítség sokakat motiválhat arra, hogy belekezdjenek egy akár régóta halogatott projektbe. A VELUX Cégcsoport magyarországi felméréséből ugyanis kiderül: a hazai ingatlantulajdonosok 66%-át eddig leginkább az anyagi akadályok tartották vissza a lakáskorszerűsítéstől, és többségük nagy valószínűséggel elkezdené a felújítási folyamatokat, amennyiben ehhez rendelkezésre állna valamilyen támogatási program vagy kedvezmény.

 

A mai napon bejelentett otthonfelújítási támogatási program sokakat motiválhat, ugyanis a VELUX Cégcsoport 971 fős mintán végzett reprezentatív kutatása[1] alapján a magyar polgárok közel fele már az elkövetkező 12 hónapban korszerűsítené otthonát, 24%-uk pedig konkrét tervekkel is rendelkezik a felújítást illetően. A tetőablakgyártó vállalat felmérése szerint a felújítási projekt megkezdésében a hazai polgárok számára a legnagyobb akadályt egyértelműen az anyagi korlátok jelentik (66%), a válaszadók 23%-a pedig attól is tart, hogy a korszerűsítéssel túllépheti a költségvetési keretét. A támogatott hitelek, illetve a hitel egy részének elengedése azonban fontos ösztönző lehet a felújítási munkák megkezdéséhez: bár a válaszadók 74%-a számára jelentettek aggodalmat a támogatási programok igénybevételének nehézségei, 64% úgy nyilatkozott, hogy a biztosított anyagi források esetén valószínűleg belekezdene a korszerűsítési munkálatokba.

A korszerűsítést leginkább motiváló tényezők közé tartozik a rezsiköltségek csökkenése (38%), az esztétikai (36%) és funkcionális – például a biztonságérzetet növelő – fejlesztések (26%), valamint az ingatlan értékének növelése (18%). Az otthonfelújítási projekteknek lényeges eleme az energiahatékonyság kérdése; a megkérdezettek 61%-ának nagyon fontos, hogy a munkálatok tervezésekor figyelembe vegye ezt a szempontot, és ez látszik a felújítással kapcsolatos terveken is: a válaszadók főként az ablakok cseréjét (31%) és a szigetelés javítását (29%) szeretnék elvégeztetni, és a legtöbbet megjelölt válaszok közé tartoznak az egyéb energetikai korszerűsítési tevékenységek is (20%). A válaszadók többségének tehát jó hír, hogy a támogatott hitelt szigetelésre és nyílászárócserére lehet igényelni, és az energiahatékonyság javulása az, amit feltételként szabtak meg a hitel egy részének elengedéséért cserébe – vagyis az otthonukat korszerűsítők így a rezsiszámlákon és a felújítási költségeken is spórolhatnak.

Az Eurostat adatai szerint[2] 2020-ban a magyar állampolgárok 19%-a lakott túlzsúfolt otthonokban (egy átlagos ingatlanban 1,6 szoba jutott egy személyre, és 2,3 ember élt egy háztartásban), 20,4%-uk pedig a lakhatást jelentősen megnehezítő körülmények (mint például a szivárgó tetők, nedves vagy penészes falak) között élt. Ebből adódóan nem meglepő, hogy a válaszadók közel fele (49%) számára a felújítás legnagyobb előnye a kényelem és a komfortérzet növekedése, 21%-uk számára az alacsonyabb rezsiszámla a legfőbb szempont, a megkérdezettek 11%-a számára pedig az, hogy a munkálatok eredményeképpen egészségesebb lesz az otthonuk.

A túlzsúfoltságra az építkezéseknél és a hagyományos ingatlanbővítésnél fenntarthatóbb és költséghatékonyabb alternatívát jelenthet a tetőterek beépítése, természetesen a megfelelő szigetelés kialakítása után, amit szintén ösztönözhet a most bejelentett hitelkonstrukció is. Azon válaszadók 40%-a, akik rendelkeznek hasznosítható, de még nem beépített tetőtérrel, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben beépítse az ingatlannak ezt a részét, a legtöbbeket (26%) azonban a költségek elszaladásától való félelem tart vissza.

A felújítási munkálatokkal kapcsolatban a magyarok 84%-át aggasztják a rejtett költségek, 76% pedig a munkálatok elhúzódásától tart. Ezeknek az adatoknak az ismeretében nem meglepő, hogy a magyarok úgy érzik, ösztönzőleg hatna a felújítási munkálatok megkezdésére, ha megbízható forrásból szerezhetnének egyénre szabott javaslatokat: a megkérdezettek közel fele (46%) úgy nyilatkozott, hogy az ingyenes szakmai konzultáció lehetősége valószínűleg arra motiválná, hogy bele merjen vágni a felújításba.

„A VELUX Cégcsoportnál hiszünk abban, hogy fontos erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy az otthonaink energiahatékonyabbá váljanak. A felújítási munkálatok során megbízható partnerei szeretnénk lenni mindazoknak, akik javítani szeretnék otthonaik komfortját, és arra törekszünk, hogy a házakat egészségesebb és kényelmesebb terekké alakítsuk át. A most bejelentett támogatási program újabb lehetőséget kínál arra, hogy még többen teremthessék meg álmaik korszerű, energiahatékony és egészséges otthonát” – mondta Ritea Noémi, a VELUX Cégcsoport magyar és román piacért felelős vezetője.

 

A VELUX Cégcsoportról

 

A VELUX tetőablakok több mint 80 éve hoznak napfényt és friss levegőt az emberek otthonaiba szerte a világon, így hozzájárulva az életkörülmények javításához. Termékprogramunk tetőtéri ablakokat, moduláris felülvilágítókat, dekoratív árnyékoló termékeket, külső hővédő rolókat, redőnyöket, valamint intelligens otthoni megoldásokat tartalmaz.  Termékeink segítenek kialakítani az egészséges és fenntartható beltéri klímát munkához, tanuláshoz, játékhoz és a kellemes időtöltéshez.  Globálisan dolgozunk – több mint 37 országban folytatunk értékesítési és gyártási tevékenységet, és világszerte mintegy 11 700 munkavállalót foglalkoztatunk. A VELUX Cégcsoport tulajdonosa a VKR Holding A/S, amely egy nonprofit jótékonysági alapítvány (THE VELUX FOUNDATIONS) és a családtagok kizárólagos tulajdonában álló korlátolt felelősségű részvénytársaság.  2022-ben a VELUX Cégcsoport összbevétele 2,99 milliárd euró volt, a VKR Holding összbevétele 4,29 milliárd eurót ért el; a THE VELUX FOUNDATIONS pedig 181 millió eurót adományozott jótékonysági célokra.

A VELUX Cégcsoporttal kapcsolatos további információkért látogasson el a velux.com weboldalra.