Nagy Márton álmodozik, miközben a román gazdaság két fontos mutatóban is megelőzte a magyart

Románia 2022-ben az egy főre jutó fogyasztásban, tavaly pedig az egy főre jutó hazai össztermékben került Magyarország elé. Nagy Márton közben az uniós átlag 2030-as megközelítésére gyárt programot.

Sikerült kanyarban előzni – de nem a magyar gazdaságnak, ahogy Orbán Viktor ígérte, hanem a románnak. Ez meglehetősen nagy pofon azok után, hogy a magyar gazdaságpolitika irányítói a koronavírus-járvány idején az Európai Unió legnagyobb méretű válságkezelési csomagjával, majd a 2020-as visszaesést követően gyors visszapattanással büszkélkedtek.

Ugyanis bár egyvégtében az uniós átlaghoz viszonyították a magyar növekedési adatokat – amelyek, a tavalyi esztendőt leszámítva, valóban rendre felülmúlták azokat –, nem nagyon figyeltek arra, hogy a riválisok közül a lengyel gazdaság egyre jobban elhúz, a román lendületes előzésben van, az euróövezethez tavaly csatlakozott horvát gazdaság pedig felzárkózott a magyar mellé.

Mindez abból az adatsorból derül ki, amely úgy adja meg az egy főre jutó hazai összterméket (GDP), hogy a nemzeti valuták és árszintek közti különbséget is figyelembe veszi.