Skip to content

Jól szerepeltek a lengyel kormánypártok az önkormányzati választásokon

Jól szerepeltek a lengyel kormánypártok az önkormányzati választásokon

Az exit poll alapján a kormánykoalíció és az ellenzék egyaránt győzelmet hirdetett. Megismétlődött az őszi parlamenti választás eredménye: a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a legerősebb párt országosan, de a decemberben alakult kormányt alkotó pártok együttes eredménye sokkal jobb.

A nem hivatalos, kérdezéses felmérésen alapuló adatok egyelőre nem mutatják meg, hogy a 16 vajdaság (megye) közül melyiket melyik párt politikusai fogják irányítani Lengyelországban a vasárnapi önkormányzati választások után. Országosan a megyegyűlések tagjaira leadott szavazatok számaránya a következő: a PiS jelöltjeire 33,7 százalék szavazott, a kormánykoalíció pártjaira együttvéve 52,2.

Ez utóbbiakon belül

  • az Új Baloldal némileg gyengült (6,8%),
  • a miniszterelnök Polgári Koalíciója 31,9 százalékot kapott,
  • a jobbközép Parasztpártból és a Lengyelország 2050 pártból álló Harmadik Út 13,5 százalékot.

Jól szerepelt a miniszterelnök pártja a nagyvárosokban. A polgármesterválasztás Lengyelországban kétfordulós, hogy a településeket a szavazók abszolút többségének bizalmát élvező emberek vezessék. Varsóban Rafal Trzaskowski eddigi főpolgármester 60%-os eredménnyel őrizte meg tisztségét, ami bizonyára felerősíti majd a találgatást, hogy ő lehet pártja jelöltje a 2025-ös köztársaságielnök-választáson. Gdanskban és Katowicében még nagyobb többséggel győzött a Polgári Koalíció eddig is hivatalban volt jelöltje, más megyeszékhelyeken első helyezettként vesznek majd részt a második fordulóban.

“Októberben visszaszereztük a demokráciát, és most megismételtük ezt az eredményt!”

– jelentette ki a láthatóan boldog Donald Tusk miniszterelnök a varsói eredményhirdetésen.

Mi győztünk, szemben az országot a legrosszabb útra vezető Donald Tuskkal, és ennek alapján, minden becsületes embert megnyerve győznünk kell az Európai Parlament választásán, majd jövőre az elnökválasztáson

– jelentette ki a szintén elégedettnek látszó Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke.

A részvétel alacsony volt: a 29 millió jogosultnak csak 51,5 százaléka szavazott.

Mindez nem hivatalos eredmény, az exit poll felmérőktől származik. Hogy melyik oldalnak mennyi tényleges alapja van az örömre, az abból fog kiderülni, hogy melyikük hány megyét irányíthat majd a hivatalos eredmények alapján. Az is kérdés, hogy a megyei közgyűlésekben milyen koalíciókat kényszerítenek ki a számok, mert ezek időnként eltérnek a központi kormány összetételétől. Az is fontos lesz – és véglegesen csak két hét múlva derül ki –, hogy megismétlődik-e a 2018-as eredmény, amikor a 100 000-nél több lakosú 37 város közül az akkor kormányon lévő, most ellenzéki PiS egyetlenegyben sem tudott polgármesteri tisztséget szerezni.

A decemberben alakult kormány rendkívüli nehézségek közepette dolgozik, egy ellenséges köztársasági elnökkel, Alkotmánybírósággal és több más, az előző többségtől örökölt tisztségviselővel szemben, az államfői vétók miatt nehezen megváltoztatható, számára kedvezőtlen jogszabályi környezetben.

Gyakran vitatható alkotmányosságú módszerekkel próbálják helyreállítani az alkotmányosságot, mert más kiutat nem látnak, miközben saját támogatóik is egyre türelmetlenebbek és elégedetlenebbek, mert számos ígéret nem teljesül. Ez lehet az alacsony részvétel oka is: a kormánypártok októberi szavazóinak egy része elkeseredésében otthon maradt. És ezért tartják sokan nagy eredménynek, hogy azok körében, akik elmentek szavazni, nem romlott a kormánypártok támogatottsága.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2024.04.08. 10:15

    Ja, Varsóban.

  2. Névtelen
    2024.04.09. 17:29

    Nem tudtam, hogy a Katowice őket jelentette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük