Interjú a friss Kossuth-díjas íróval, Visky Andrással

Debreciner: „Nem szavazók ezek a gyerekek, ezért nem számítanak” – Érzelmekkel teli beszélgetés az autizmusról

Ha egy gyerek nem szólal meg, azt gondoljuk, hogy szégyellős. Ha egy gyerek magában játszik, arra gondolunk, hogy lassabban illeszkedik be kortársaihoz. „Az autizmus nem betegség, hanem állapot” – állítják a szakemberek. A debreceni beszélgetésben egy dolog tisztává vált: ha autizmusról van szó, elmosódik a szülő és szakember közötti határvonal. Nemcsak az alanyok, de az őket gondozók, nevelők, a velük foglalkozó szakemberek világgal való kapcsolata is radikálisan megváltozik – írja a Debreciner.

Enyugat: Megvették őket kilóra? Úgy tűnik, a soproni önkormányzatot nem zavarja, ha összemossák a propagandával

Sopronban városszerte találkozni lehet a Fidesz házi civiljeinek, a CÖF Kövess Minket 2022. Kft-jének hirdetéseivel. A CÖF már 2 éve és tavaly is lejárató kampányt indított cégével, a Kövess Minket 2022. Kft-vel. A Márki-Zay Pétert mocskoló, illetve az összes, soproniak számára irreleváns, ellenzékinek mondott politikust felvonultató Háborúpártiak plakátkampányt most újabb követte: Megvették őket kilóra!

Sopronban viszont az az érdekes helyzet is előállt, hogy sok buszváróban egymás mellé került a lejárató kampány és az önkormányzat sikerpropagandája. A város által bérelt reklámfelületek többségéről ugyanis az elmúlt néhány hétben lekerültek a még el sem kezdődött barlangszínházi szezon rendezvényplakátjai, helyüket pedig a Lendületben! kampány hirdetései váltották fel, melyek az elmúlt 4-5 év soproni fejlesztéseit vonultatják fel.

Úgy tűnik, a soproni önkormányzatot nem zavarja, hogy a propagandát összemossák a városi közleményekkel. Részletek az Enyugat,hu-n.

Kecsup: Építkezés nem, hanem a kecskeméti pályaudvar tervezésének az értékelése zajlik

Ha csak az elmúlt nyolc évet vesszük figyelembe, így is több mint 1 milliárd forintot költöttek el a kecskeméti főpályaudvar fejlesztésének a tervezésére. Jelenleg a tervezési dokumentumokban foglalt észrevételek minisztériumi értékelése zajlik, és a tervező által tett kiegészítések átvezetése a vasúttal kapcsolatosan felmerült kérdések miatt – a MÁV Zrt. bevonásával. E véleményezési szakaszt követően folytatódik az egyeztetés Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával – válaszolta kérdésünkre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), ahol arról kérdeztünk, hol tart a kecskeméti vasútfejlesztési projekt és a tervezett P+R parkoló kialakítása. A kecskeméti pályaudvar és környékének a rekonstrukciója sokadik nekifutásra sem ért még célba, és a jelek szerint az utazóközönségnek erre még jó ideig várnia kell – olvasható a KecsUP írásában.

Nyugat: Mit veszítünk és mit nyerünk, ha nem autópályán megyünk Szombathelyről Budapestre?

Nagyjából egy órával hosszabb a Szombathely-Budapest-autóút, ha nem Győr felé megyünk az M86 és M1-es gyorsforgalmi utakon, hanem a „kertek alatt” Veszprém és Székesfehérvár felé. Szombathelyeről egyébként Győr felé az M86-os gyorsforgalmin, majd az M1-es autópályán a legrövidebb az út a főváros felé. Az M1-es viszont túlzsúfolt és balesetveszélyes lett a nagy forgalom és a magyar “közlekedési kultúra” miatt, ezért jöhet szóba alternatívaként a Veszprémen és Székesfehérváron át vezető útvonal. A 8-as főúton egyébként komoly munkák zajlottak az elmúlt években, Herend és Székesfehérvár között gyorsforgalmi út vezet, néhány szakaszon azonban elhanyagolt az út minősége. Részletek a Nyugat.hu beszámolójában.

Szabad Pécs: Interjú a friss Kossuth-díjas íróval, Visky Andrással

Nagyinterjút adott a Szabad Pécsnek a friss Kossuth-díjas író, Visky András. Az interjú felvétele néhány nappal a Kossuth-díj kihirdetése és átvétele előtt készült, Pécsett. Visky András erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár. A Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja első, 2022-ben megjelent megrendítő prózai művével, a Kitelepítéssel jelentős szakmai és közönségsikert ért el. A Szabad Pécsnek irodalomról, kultúráról, de közéletről és társadalmi kérdésekről is beszélt.

Szegeder: Mer-e olcsón vásárolni?

Hétfőn jött a hír, hogy a szibériai tulajdonú Mere tovább terjeszkedne Magyarországra is. Bár ez még egyáltalán nem hivatalos információ, azért a Szegeder kollégái elmentek a szerbiai Kúlára, ahol már van üzlete az orosz diszkontláncnak, hogy megnézzék, mennyivel kedvezőbbek az árak a helyi, illetve a magyarországi Lidl-nél. A Mere tényleg annyira olcsó, hogy az már szinte bűncselekmény. Ennek persze megvan az ára – a bolt úgy tudja fenntartani magát, hogy minden fölösleges költséget levág, beleértve a raktárat, az ügyfélszolgálatot, vagy a dekorációt. A vásárlótér is inkább raktárra emlékeztet, hűtőpult helyett egy ajtóval zárt, hűtött helyiségben pihennek az orosz importáruk. Részletek a Szegeder riportjában.

Szol24: A Tisza Szálló az egyik legfájóbb vesztesége lehet Szolnoknak

Rengeteg szép emléke és kellemes élménye lehet több generációra visszamenőleg azoknak a szolnokiaknak és persze az ország bármely szegletéből érkezetteknek, akik a Tisza Szálló és Gyógyfürdő szolgáltatásait vették igénybe. A helyiek jól tudják, ezt a sok ígérgetés ellenére ma már nem tehetik meg. A Szol24 összegezte a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a szálló és gyógyfürdői részének kálváriájáról tudni érdemes.

Veszprém Kukac: Csak egy kis horzsolás

A veszprémi kórházban az egyik személyszállító lift „száz éve” nem használható, csak egy kis horzsolás a hazai egészségügy beteg testén. Felgyalogolva a sebészetre, reggel 9-kor legalább negyvenen várakoztak az előtérben a „kétszáz éves” rogyadozó székeken ülve vagy kifejezéstelen tekintettel sétálnak fel-alá. A sebészet jobb oldali vas ajtajára pirossal kiírták, hogy zárva. Összefutok egy régi kedves ismerőssel, aki erős fájdalmaktól gyötörve sántít, majd kiböki, hogy 2027-re kapott időpontot a térdprotézis műtétjére. Jó irányba halad Magyarország. Kórházi jelentés a Veszprémkukac újságban.