Ingatlan. Keresletbővülés márciusban Borsodban

A vármegyék közül továbbra is Csongrád-Csanádban messze kimagaslik a mezőnyből a kereslet alakulását nézve: márciusban majdnem 50 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakóingatlanok iránt.

A kínálat viszont nem tartott lépés a kiugró bővüléssel, márciusban éves összevetésben 10 százalékkal kevesebb eladásra szánt lakóingatlan került a piacra.

Jelentős, 22-28 százalék feletti keresletbővülést könyvelhetett el márciusban Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye is.

A feladott hirdetések száma ugyanakkor 2 százalékkal csökkent 2023 márciusához képest. Az ingatlan.com szakértője szerint a friss kínálat csökkenése a munkaszüneti napokkal járó nemzeti és húsvéti ünnepi időszakoknak is köszönhető. Az elemzés szerint Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas vármegyében jelent meg a legtöbb eladó lakóingatlan a piacon márciusban, éves szinten 15-43 százalékos volt a növekedés. A kereslet ezekben a vármegyékben 5-11 százalékkal erősödött.

Budapesten márciusban 16 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra éves összevetésben. A fővárosban több mint 12 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ez viszont 8 százalékkal kevesebb mint egy évvel ezelőtt.

Jelentős forgalombővülés várható

Balogh László az országos lakáspiac alakulásáról azt mondta, hogy az élénkülésnek köszönhetően a mostani kilátások alapján 2024-ben összességében akár 120 ezer adásvételre is sor kerülhet, ami 15-20 százalékkal haladná meg a kilencéves mélypontot képviselő 2023-as szintet.

Fontos, hogy a kereslet élénkülése egyelőre nem járt együtt az árak jelentős emelkedésével, ami szintén ideális helyzetet teremt a piacra lépő lakásvásárlók számára.