Négy évvel tovább élhet egy fővárosi férfi, mint egy borsodi

Egy budapesti születésű férfi születéskor várható élettartama 74,2 év, egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyeié csupán 70,1 év – derül ki a KSH most megjelent Tér-Kép című kiadványából. A borsodiakon kívül csak a nógrádi férfiak nem reménykedhetnek a statisztika alapján a 71 éves kor elérésében, a fővároson kívül viszont sehol nincs matematikai esély a 74 éves átlagéletkor elérésére.

Fotó: Borsodi lányok, asszonyok

Látszik, hogy nemcsak az északkeleti térségben, hanem egész Kelet-Magyarországon rosszabbak az élettartam-kilátások, mint az ország Dunától nyugatra eső részén. A férfiak születéskor várható élethossza az alföldi és észak-magyarországi megyék közül csak Csongrádban éri el a 73 évet, míg a Dunántúlon öt megyében is meghaladja azt (és csak Komárom-Esztergomban nem éri el a 72 évet).

A nők születéskor várható élettartama az ország egész területén nagyobb a férfiaknál. A legkisebb a különbség a fővárosban (5,7 év), de ettől 5,8 évvel alig marad el Pest megye. A legnagyobb Nógrádban a különbség a nők és férfiak születéskor várható élettartamában (7,6 év), de Komárom-Esztergomban is közel ennyi, hét és fél év a várható élettartam különbsége.

Két megyében a 80 éves életkor betöltésére is reális esélyük van a nőknek (Vas és Győr-Moson-Sopron), de a 79,9 évvel Budapest is alig marad el ettől. A legrosszabb élethossz-kilátásaik a férfiakhoz hasonlóan a borsodi nőknek vannak (77,3 év), de a különbség a nyugat-dunántúli nőkhöz képest kevesebb, mint 3 év, miközben a férfiaknál több mint négy év.