Varga Judit beiratkozott egy asztalostanfolyamra

Hajdú Péter azt ígérte, ez nem propagandainterjú lesz, aztán a Völner-ügyre mégsem kérdezett rá Varga Juditnál

Varga Judit bő egy hónapja jelentette be, hogy mivel miniszterként ő is ellenjegyezte K. Endre kegyelmi kérvényét, visszavonul a közélettől, ezzel ugrott a képviselői mandátuma és a befutó helye a Fidesz EP-listáján. Azóta azonban volt férje, Magyar Péter ugyanazzal a lendülettel belelépett a közéletbe, kedden pedig nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin Varga 2023 januárjában többek között arról beszél – még igazságügyi miniszterként –, hogy Rogán Antalék kihúzathattak bizonyos részleteket a Völner–Schadl-ügy nyomozati irataiból, illetve Völner Pált előre figyelmeztették a nyomozás megindulására. Ha ezt valaha is sikerülne bebizonyítani, az hivatali visszaélésnek számítana.

Erre Varga Judit azzal vádolta Magyart, hogy a házasságuk alatt terrorizálta őt, és tulajdonképpen kényszer hatására mondta azt, amit az ügyben mondott. Majd arról írt, hogy a volt férje több alkalommal próbálta őt fenyegetni a hangfelvételek nyilvánosságra hozatalával. Állítása szerint Magyar ezzel egyrészt a válást, másrészt az állami állásai elvesztését akarta megakadályozni. Csütörtökön már a Frizbi stúdiójában beszélt arról a volt miniszter Hajdú Péternek, hogyan bántalmazta őt volt férje. Magyar az előzetes alapján előre kijelentette, hogy volt feleségét a kormány zsarolja, és csak kényszer hatására állítja, amit állít.

Hajdú Péter az interjú legelején belengette a nézőknek, hogy ez nem egy alákérdezős propagandaműsor lesz: „Nagyon nehéz helyzetben vagyok most, mert nem szeretném, hogy ez az interjú a rogáni propaganda részeként legyen megemlítve a sajtóban, ezért az indiszkrécióért előre is elnézést kérek, de engem csak akkor tudsz meggyőzni, illetve a nézőket akkor tudod meggyőzni, ha a házasságod, a Magyar Péterrel való kapcsolatod mélységébe bepillantást engedsz.” Ez kemény indítás egy olyan műsorvezetőtől, aki egyébként az Indexet NER-es pályára állító Vaszily Miklós tanácsadója.

De hiába néztük végig a közel kétórás beszélgetést, a hangfelvétel tartalmára egyszer sem kérdezett rá, ahogy Schadl György, Völner Pál vagy Polt Péter neve sem hangzott el.

Varga Judit azzal kezdte, hogy megalázónak tartja, hogy egy bulvárműsorban kell kiteregetnie a „személyes poklát”, majd hosszan beszélt arról, milyen válságokon ment át a kapcsolatuk, milyen sértéseket kapott a férjétől, milyen fizikai atrocitások történtek a házasságuk alatt. Többször elmondta, hogy évekig manipulálta a férje, akinek szerinte nárcisztikus személyiségzavara van. Az elején elmondta azt is, hogy sem a Fideszből, sem a kormányból nem mondta meg neki senki, hogyan alakítsa a magánéletét.

A kedden megismert felvétel keletkezési körülményeiről csak annyit mondott, hogy egy veszekedés után készülhetett. Annak tartalmi részéről említést sem tettek. Azt elmondta, hogy Magyar a válás előtt és után is zsarolta azzal, hogy vannak felvételei róla, de Varga nem tudta, mik lehetnek ezeken. Beszélt arról is, hogy a felvétel elkészülte után, márciusban a lakásukban a férje azt mondta neki: „A börtönben fogsz megrohadni.” Egy másik alkalommal a gyerekeinek mondtahogy „a mama tönkretette a papát, őt börtönbe fogom juttatni, titeket pedig állami gondozásba vesznek”.

Varga szerint azért zsarolta ezekkel a felvételekkel, hogy ne váljanak el, mert ragaszkodott az egzisztenciájához, illetve később az állami állásait akarta így megtartani. Volt férje hirtelen jött politikai karrierjéről azt mondta, nem azért áll a pulpituson, mert azokat a dolgokat, amiket mond, akár csak fél évvel ezelőtt is így gondolta volna,

szerinte csak bosszút akar állni rajta, amiért nem engedett a zsarolásnak. Ha engedett volna, Magyar még mindig milliókat keresne.

A műsorban most azt mondta, azért járult hozzá, hogy a gyerekek fölött közös felügyeletük legyen, mert nem „gonosz ember”, és a gyerekeknek szükségük van az apjukra. Ugyanakkor szerinte ez nem azt jelenti, hogy ne lett volna bántalmazás a kapcsolatban. Később kitért rá, hogy a legnagyobb fiuk nem hajlandó tartani a kapcsolatot az apjukkal.

Varga azt mondta, a lelki bántalmazások sokkal rosszabbak voltak, és említett eseteket, amikor a férje terhesen nekilökte az ajtónak, máskor a személyi szabadságát korlátozta, amikor nem engedte ki a lakásból vagy bezárta egy szobába, ahonnan a gyereke szabadította ki. Elmesélt egy olyan esetet is, amikor a férje egy veszekedés után késsel a kezében mászkált a lakásban, miközben Varga szülei is ott aludtak. Felhozta azt is, hogy Magyar öngyilkossággal fenyegetőzött.

Varga Judit ebben a műsorban is elmondta, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló Isztambuli Egyezményt továbbra is porhintésnek tartja, szerinte annak tartalmi elemei a magyar jogrendszer részét képezik. Egyébként azzal szeretne új életet kezdeni, hogy beiratkozott egy asztalostanfolyamra.