ÉRETTSÉGIVEL IS KERESHETSZ MILLIÓKAT ITTHON: EZEKET AZ ÁLLÁSOKAT KERESD! Politikus….

Hét olyan munkakört is talált a KSH legfrissebb adatai alapján a Pénzcentrum, melyekben a diploma nem feltétele a munkavégzésnek, viszont egymillió forint feletti fizetésre lehet szert tenni. A jó hír az, hogy több olyan is szerepel a munkakörök között, amelyre akár felnőtt fejjel is átképezheted magad.

Messze a legtöbbet keresik a toplista eső helyére kerülő légi forgalmi irányítók: bruttó bérük a tavalyi évben közel 2,7 millió forint volt, az előző évihez képest bő 16 százalékos emelkedést mutatva. A tényekhez hozzátartozik, hogy

DIPLOMA UGYAN NEM KELL EHHEZ A MUNKÁHOZ, DE NAGYON SZIGORÚ TESZTEN KELL MEGFELELNIE MINDEN JELÖLTNEK, RÁADÁSUL CSAK EGYSZER LEHET PRÓBÁLKOZNI.

A légi forgalmi irányítók munkájába diploma nélkül is belevághatsz, de kemény feltételeknek kell megfelelned
A légi forgalmi irányítók munkájába diploma nélkül is belevághatsz, de kemény feltételeknek kell megfelelnedgorodenkoff / Getty Images Hungary

A második helyre politikai pozíciók triója került: törvényhozók, miniszterek és államtitkárok 2,1 milliós fizetése vívta ki ezt. Hazánkban a szakállamtitkároktól megkövetelik a diplomát, azonban a fent említett munkakörökben ez nem kötelező.

A tőzsdei és pénzügyi brókerek, ügynökök 1,6 milliós bruttó fizetéssel kerültek a dobogó harmadik fokára. E területen jellemző ugyan valamilyen műszaki vagy mérnöki végzettség, ám az, aki ennek híján van, de van érzéke a pénzügyekhez, sikeres lehet így.

A dobogósokat ezek a foglalkozások követik az egymilliós bruttó kereset feletti kategóriában:

  • Sportoló: 1,5 millió forint
  • Szoftverfejlesztő: 1,19 millió forint
  • Egyéb szoftver- és alkalmazásfejlesztő, elemző: 1,11 millió forint
  • Alternatív gyógymódot alkalmazó: 1,04 millió forint.

Bár sportoló nem lehetsz gyorstalpalóval, de a szoftverfejlesztői, illetve alternatív gyógyászati területeken szakmai továbbképzéseket követően, diploma nélkül is kereshetsz irigylésre méltóan.