Skip to content

Deník N: Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából, hogy oroszbarát propagandát terjesszenek az EU-ban

Deník N: Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából, hogy oroszbarát propagandát terjesszenek az EU-ban

A propagandahálózatot leleplezésében fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt, pénzeket a magyar mellett német, belga, francia, holland és lengyel politikusok kaptak.

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – írja a Spiegel. A csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban – erről maga Petr Fiala cseh miniszterelnök számolt be szerdán.

Fiala arról beszélt, a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely “súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”. A csoport az EU területén “Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen” agitált – mondta Fiala újságíróknak. A csoport tevékenysége az Európai Parlamentig is eljutott, de erről bővebben nem beszélt.

A Deník N nevű cseh napilap arról írt, hogy a “Voice of Europe” híroldal olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyekben arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A “Voice of Europe” szerda este már nem volt elérhető.

Egyes európai politikus, akik együtt dolgoztak a híroldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték.

Pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak – írja a Deník N cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Az Alternatíva Németországért (AfD) is érintett. Csehország felvette szankciós listájára a “Voice of Europe”-ot és annak feltételezett támogatóit.

A Spiegel szerint fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt a hálózat leleplezésében. A “Voice of Europe” mögött állítólag egy ukrán származású oroszbarát oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, Viktor Medvecsuk áll. A Spiegel cikke szerint Medvecsuk arra használta a “Voice of Europe”-ot több uniós tagállamban, hogy “az európai parlamenti választásokon induló jelöltek közül kiválasztott személyeknek titkos pénzügyi támogatást nyújtson”, és Ukrajnával szembeni “propagandisztikus tevékenységeket támogassanak”.

(Der SpiegelDer StandardDeník N)



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2024.03.28. 14:44

    LEHETETLEN ! !!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük