Miskolc megint jól járt. Nem kellett az Ukránoknak az Ikarus, csak a Volvo

Karácsony Gergely főpolgármester még 2022 decemberében jelentette be, hogy Budapest útjairól kivont, de tovább üzemeltethető autóbuszokat adományoz a BKV Ukrajnának. Egy hónappal később még mindig a járművek „műszaki és adminisztratív felkészítése” zajlott, később pedig már arról írt a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), hogy Ukrajna csupán az öt alacsony padlós Volvót vette át, a tíz Ikarusra nem tartott igényt – számolt be róla a Mandiner.

Ez lett a sorsuk

„Egyeztettünk Ukrajna magyarországi nagykövetségével a felajánlásról, és ennek alapján 5 db alacsony padlós, szóló, nagyjából 20 év átlagéletkorú Volvo autóbuszra tartott igényt Csernyivci városa, amelyeket a megállapodásnak megfelelően birtokba adtunk. A 10 db magas padlós, csuklós, csaknem 30 év átlagéletkorú Ikarus pedig – az egyeztetések alapján – Mikolajiv városába került volna – írta a mandinernek a BKV, amelytől azt is megkérdezték, mi lett a sofőrhiány miatt nem kellő legendás hazai buszok sorsa.

A tíz visszautasított és feleslegessé vált Ikarus 280-asból nyolc járművet nyílt árverésen értékesített a BKV, az autóbuszok átlagosan 1,6 millió forintért keltek el, a társaság több mint nettó 13 millió forint árbevételt ért el. Egy jármű értékesítése még folyamatban van, egy Ikarus 280-ast pedig a Miskolci Városi Közlekedési Zrt.-nek ajándékozott a BKV, hogy Miskolc városa is megőrizhessen egyet az ott is évtizedekig közlekedett típusból.