A zöld átállás jelenti a legnagyobb kihívást manapság Európa, így hazánk számára is – mondta Raisz Anikó az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdai miskolci sajtótájékoztatóján, amit azzal kapcsolatban hirdettek meg, hogy a kormány két héttel ezelőtt indította útjára a zöld konzultációt.

Az államtitkár elmondta, hogy a fenntartható és a versenyképes gazdaság működtetéséhez elengedhetetlen a zöld energia megtermelése és tárolása. Meglátása szerint a zöld átállás nem lehet sikeres zöld innováció és előre gondolkodás nélkül, amely gazdasági előnnyé fordítható. Kiemelte: a kormány célja az, hogy olyan környezetet alakítson ki hazánkban, amelyben maximálisan ki lehet használni az ország ilyen típusú lehetőségeit.

A zöld innováció abban a tekintetben is létfontosságú – mutatott rá az államtitkár –, hogy a mindennapi és ipari újítások segítségével megtalálhatóak legyenek a környezetvédelem szempontjából fontos megoldások.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az országban az elmúlt években 300 ezer hektárnyi területet állított helyre a kormány.
A sajtótájékoztató helyszínéről jól látható volt a Bogáncs utcai napelempark, amely egy transzformátor meghibásodása miatt jelenleg nem szolgáltat energiát.