Gyógycipősök. Elfogtak két szegedi és egy szolnoki orvost

Két szegedi ortopéd szakorvos, egy szolnoki reumatológus és egy kecskeméti üzletkötő is érintett a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügyekben.

Ezúttal a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál voltak elfogások és kihallgatások az országos méretűre duzzadt költségvetési csalási ügyben.

Március 19-én Szolnokon és Kecskeméten, két nappal később pedig Szegeden csaptak le a zsaruk. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint két gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó szegedi céget érint a mostani ügy. Egyikük több mint 90 milliót, a másik pedig közel 130 millió forintot igényelt vissza jogosulatlanul a a NEAK-tól 2018 és 2022 között.

Az első céggel egy szegedi ortopéd és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos állt kapcsolatban. Ellenszolgáltatásért cserébe úgy írt fel vényre gyógyászati termékeket, hogy a páciensekkel nem is találkozott. A személyes adatok ugyan valódiak voltak, de az érintettnek nem volt tudomása a vényfelírásról, és szükségük sem volt a gyógytermékre. Ez az orvos közel 9 millió forint megszerzésében működött közre.

A második vállalkozás egy szolnoki reumatológus szakorvossal és egy szegedi ortopéd-traumatológussal állt üzleti kapcsolatban. A szolnoki orvos több mint 9 millió forint, a szegedi orvos több mint 21 millió forint hasznot hozott a cégnek, ugyanúgy, mint egyik üzletkötőjük, egy kecskeméti nő is, aki szintén több mint 21 millió forinttal gyarapította a társaság bevételét.

Ezekben az esetben is a vényre felírt személyes adatok ugyan valósak voltak, csak a gyógytermékek indokoltsága nem. A nyomozók költségvetési csalással gyanúsították meg a négy elkövetőt, akik szabadlábon védekeznek. Az ügycsoportnak jelenleg 64 gyanúsítottja van: 28 orvos, 20 cégvezető, 11 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens.