Ma ünnepli 96. születésnapját Jim Lovell legendás űrhajós

Négy űrrepülésével a legtapasztaltabb NASA űrhajósnak számított az Apollo-program idején, de a Hold felszínére nem szállhatott le.

96 éves lett ma James Arhtur Lovell Jr., azaz Jim Lovell, a legidősebb még élő Apollo-űrhajós! A legenda az egyik legismertebb egykori NASA űrhajós, hiszen két Gemini és két Apollo-, köztük a „sikeres kudarcként” elhíresült Apollo-13 küldetésen is részt vett. Űrhajós kiképzése előtt a tengerészgyalogság berepülőpilótája, tesztpilótája volt.

Az űrhivatal második űrhajósosztályába választották be 1962 szeptemberében, bár korábban a híres Mercury-hetek kötelékébe is jelentkezett, de túl magas bilirubin-szintje miatt először elutasították jelentkezését. Első űrrepülését a Gemini-7 pilótájaként hajtotta végre 1965. december 4-18 között Frank Borman-nel, melynek során az első amerikai űrbéli randevút hajtották végre a Gemini-6A űrhajóval. Később a Gemini-12 küldetésre már parancsnoknak jelölték, a program utolsó missziója során újabb négy napot töltött a világűrben 1966. november 11-15 között. Társa egy bizonyos Edwin „Buzz” Aldrin volt, akit talán szintén nem nagyon kell bemutatnunk.

Frank Borman-nel alkották a Gemini-7 személyzetét. Fotó: NASA
Buzz Aldrin és Jim Lovell. Fotó: NASA

Az Apollo-programban is tevékenyen részt vett: azon 24 űrhajós közé tartozik, aki a Holdhoz repülhetett, ráadásul ő repült először kétszer is égi kísérőnkhöz. Az Apollo-8 parancsnoki modul pilótájaként két társával, Frank Borman parancsnokkal (akivel a Gemini-7 után második alkalommal repült) és Bill Anders holdkomp pilótával először jutott távolabb anyabolygónktól, mint korábban bárki: ez volt az első küldetés az űrtörténelemben, ami elhagyta a Föld körüli pályát és Hold körüli pályára állt 1968 karácsonyán. Az egyik leghíresebb űrbéli bejelentkezés is hozzájuk köthető, amikor a Teremtés Könyvéből olvastak fel karácsony első napján.
Másfél évvel ezt követően a híres-hírhedt Apollo-13 küldetés parancsnokaként kezdte meg a harmadik Holdra szálló küldetést Fred Haise-szel és Jack Swigerttel, de az oxigéntartály felrobbanása miatt az addig mintaszerű küldetésből mentőakció lett, így nem adatott meg neki, hogy a Hold felszínére léphessen.

Az Apollo-8 tagjai: Lovell, Anders és Borman. Fotó: NASA
A sikeres kudarccal végződő Apollo-13 küldetés végén, a kimenekítés után. Balról jobbra: Swigert, Lovell és Haise. Forrás: NASA

1973. március 1-jén vonult vissza az űrhajós köteléktől és vállalt különböző technikai cégeknél állást. Több filmben is cameo-szerepet vállalt, többek között az Apollo-13 küldetést feldolgozó ugyanezt a címet viselő filmben, ahol a USS Iwo Jima kapitányaként fogadta a fedélzeten az őt alakító Tom Hanks-et és társait.

Boldog születésnapot és még sok egészséges évet kívánunk, Lovell parancsnok!https://spacejunkie.hu/ma-unnepli-96-szuletesnapjat-jim-lovell-legendas-urhajos/