Skip to content

Jair Bolsonaro a magyar nagykövetségen bujkált a brazil hatóságok elől

Jair Bolsonaro a magyar nagykövetségen bujkált a brazil hatóságok elől

Még februárban, miután a brazil rendőrség elkobozta a volt elnök útlevelét.

Jair Bolsonaro volt brazil elnök két éjszakát töltött a magyar nagykövetségen, ahol menedékjogot kért – írja a The New York Times a nagykövetség biztonsági kameráinak felvételei alapján.

Február 8-án a brazil rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután Bolsonaro elveszítette a 2022-es elnökválasztást.

Négy nappal később, február 12-én Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetség bejáratánál várakozott, hogy beengedjék. A követségen Halmai Miklós magyar nagykövet és a személyzet tagjai várták. A felvételek tanúsága szerint a volt elnök február 14-ig a nagykövetségen tartózkodott, két biztonsági őr kíséretében.

A lap a felvételeket a nagykövetségről készült képekkel összevetve ellenőrizte, beleértve a műholdas felvételeket, amelyeken az autó, amellyel Bolsonaro érkezett, február 13-án a felhajtón parkolt.

A lapnak a magyar nagykövetség egyik, névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette Bolsonaro fogadását. Megkeresték Bolsonaro ügyvédjét és a magyar nagykövetséget is, de ők egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

The New York Times szerint Bolsonaro – aki ellen több büntetőeljárás is zajlik hazájában – azért ment a magyar nagykövetségre, mert senkit nem lehet letartóztatni egy külföldi nagykövetségen, ugyanis azok a helyi hatóságok számára jogilag tiltott területnek számítanak.

Bolsonaro és Orbán Viktor évek óta szoros kapcsolatot ápolnak, a brazil elnök 2022-es magyarországi látogatása során „testvérének” nevezte a magyar miniszterelnököt. Bolsonaro 2023. január 1-jéig volt Brazília elnöke, miután a 2022-es elnökválasztáson alulmaradt Lula da Silva korábbi elnökkel szemben.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



8 Comments

  1. Névtelen
    2024.03.26. 07:51

    Hazaáruló geci, hazaáruló kakastaréj

    • Névtelen
      2024.03.26. 08:33

      „….hogy ezek a lépések aláássák a bizalmat és a jó kapcsolatot a szövetségesekkel – tudósított a Politico. .

      A Telexet és a 444-et is támogatja az amerikai nagykövetség
      ….
      A pályázat lebonyolításában, a befutók kiválasztásában és a pénzek odaítélésében a Mérték mellett az Ökotárs Alapítvány nyújtott segítséget az amerikai nagykövetségnek.

      https://index.hu/belfold/2024/01/27/amerikai-nagykovetseg-media-palyazat-tamogatas-telex-444/”

  2. Névtelen
    2024.03.26. 11:30

    Kitört a botrány, Brazília visszahívta magyarországi nagykövetét
    Keményen kivágta a biztosítékot a volt elnök, Jair Bolsonaro bújtatása. Halmai Miklós nagykövetet bekérették, a brazil szövetségi rendőrség pedig vizsgálatot indított az ügyben. Ez a volt elnök előzetes letartóztatásához vezethet.
    bezzeg mi nem szólunk bele más országok ügyeibe, igaz ártány?
    hogy szakadt volna bele a disznófejed a latrinába mikor kifosott az Ördög

  3. Névtelen
    2024.03.26. 11:42

    És az vajon nem sérti Magyarország szuverenitását, amikor egy külföldi körözött bűnözőt rejtegetnek a magyar nagykövetségen?

    • Névtelen
      2024.03.26. 12:54

      Magy Imre és barátai?

      • Névtelen
        2024.03.26. 19:32

        Szerinted ő bűnöző volt? Nem vagy te ex-munkásőr?

    • Névtelen
      2024.03.26. 12:56

      Fel kell rakni egy repülőgépre az amerikai nagykövettel együtt.

  4. Névtelen
    2024.03.26. 12:56

    Fel kell rakni egy repülőgépre az amerikai nagykövettel együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük