Feldúltan utasította el kérdéseinket Balmazújváros öt év börtönbüntetésre ítélt volt polgármestere, akit arról próbáltunk megkérdezni kedden a Debreceni Járásbíróságon, hogy milyen indokok alapján részesült köztársasági elnöki kegyelemben.

Veres Margitot 2018-ban ítélték jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre hivatali vesztegetés miatt, mégsem kellett egy percet sem rács mögött töltenie. A 24.hu információja szerint Áder János – kevéssel államfői mandátumának lejárta előtt – kegyelmet adott neki. Erről árulkodik az a körülmény is, hogy a volt városvezető korábban perújítási kérelmet nyújtott be a bíróságra, hogy igazát bizonyítsa, ám azt június elején – nem sokkal Áder leköszönése után – visszavonta.

Bár Veres Margit tisztázhatta volna kegyelmi ügyének körülményeit, helyette azt hajtogatta, hogy nem közszereplő. Igaz, ennek ellenére elkísérte egy „sajtóreferens”, Menyhért Mészáros László, a Kacsa Magazin és a Fullánk című revolverlapok szerkesztője, aki a Magyar Narancs cikke szerint a Balmazért! című lapot is szerkesztette Tiba István fideszes országgyűlési képviselő megbízásából.

A bíróságon Veres Margit oldalán egyébként feltűnt Tiba István is, aki szintén érintettje volt a Veres elítélésével zárult büntetőeljárásnak, de már a nyomozati szakban kikerült az ügyből, ellene nem emeltek vádat, és ő röviden válaszolt is kérdéseinkre.https://24.hu/belfold/2022/11/16/veres-margit-balmazujvaros-volt-polgarmester-kegyelem-ader-janos-debrecen-birosag/