Az évszázad turisztikai üzlete? Volt szovjet bázison építene Trump veje Albániában
Az amerikaiak Edi Rama albán miniszterelnökkel is találkoztak, szovjet bázis iránt is érdeklődtek

Az amerikaiak Edi Rama albán miniszterelnökkel is találkoztak, Ráma a kép jobb oldalán, Jared Kushner, Richard Grenell és Ivanka Trump a kép bal oldalán látható, a kép feltehetően 2021-ben készült (Forrás: Lapsi.al)

Az elmúlt években Albánia az egyik legvonzóbb célponttá vált. Nem csak a turizmus területén, de a befektetések területén is egyre több érdeklődőt vonz a balkáni állam. Tiranában és a tengerparton gombamód nőnek ki az új épületek a földből, Amelyek számos esetben nemzetközi befektetőkhöz (vagy éppen bűnözői csoportokhoz) köthetők. A befektetők között most feltűnhet Trump veje is, Jared Kushner, aki az elmúlt hetekben egy belgrádi ingatlanberuházással hívta fel magára a figyelmet, erről a balk.hu is beszámolt. A lehetséges befektetésekről március közepén jelentek meg az első hírek a nemzetközi sajtóban, amelyeket eddig senki sem cáfolt.

Volt szovjet bázison építene

A tervezett beruházások albániai helyszínéről számos, – néha egymásnak ellentmondó – információ látott napvilágot. Azt azonban minden hírforrás megerősíti, hogy Kushner és befektetési alapja Albániában elsődleges turisztikai beruházásokat valósítana meg, a Zvërnec-félszigeten, valamint Sazan-szigetén. A tervezett befektetés helyszínei az albán tengerpart turisztikailag kiemelt részén találhatók, Vlorë városához közel.


A New York Times szerint

Kushner két helyen szállodázna Albániában

A NY Times írása szerint Mr. Kushner és Ms. (Ivanka) Trump kétszer járt Albániában, amióta Donald Trump elhagyta hivatalát, Richard Grenell társaságában beutazták az országot, sőt még Albánia miniszterelnökével is találkoztak.

Az amerikai vendégek főleg az Albánia déli részén fekvő Sazan szigetére összpontosítottak, amelyet a hidegháború végéig a Szovjetunió és a kommunista vezetésű albán kormány a tengeralattjárók titkos katonai bázisaként használt. A tervek szerint Jared Kushner a szigeten luxusszállodát és villákat építene.

A zord, két négyzetmérföldes szigeten több száz hidegháborús bunker és alagút található, amelyeket úgy terveztek, hogy ellenálljanak az atomtámadásoknak, viszont a Szovjetunió megszűnése óta többnyire teljesen üresek.

A másik helyszín az Albánia déli részén fekvő Zvërnec-félsziget lenne, ahol egy 1000 hektáros tengerparti területről van szó, amely a Vlorë néven ismert üdülőközösség része, több szálloda és több száz villa épülne ott amerikai produkcióban.


Mind az albán, mind pedig a belgrádi befektetés kapcsán felmerült már Richard Grenell szerepe, aki a hírek szerint tanácsadóként és kapcsolattartóként segíti a befektető balkáni terjeszkedését. Richard Grenellről érdemes elmondani, hogy kiterjedt balkáni kapcsolati hálóval rendelkezik, annak köszönhetően, hogy 2019 októbere és 2021 januárja között ő képviselte az Egyesült Államokat és a Trump-adminisztrációt a Koszovó és Szerbia közötti dialógusban.

Magáról az ingatlanbefektetésekről az egyik elsőként hírt adó nemzetközi portál a The New York Times volt, amelynek a Trumphoz fűződő meglehetősen negatív viszonya miatt az állításait némi fenntartásokkal kezelni. Ugyanakkor a The New York Times cikk megjelenése óta számos politikai szereplő is megerősítette a hírt, többek között az albán miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

Edi Rama közölte, hogy az albán állam részvételéről Jared Kushner Sazan-szigetre tervezett beruházásában tárgyalni fognak, tekintve, hogy Tirana támogatása is szükséges lehet a projektekhez. A miniszterelnök abban bízik, hogy a befektetéssel az albán turizmus a regionális vetélytársaival nem csak felveheti a versenyt, de akár le is körözheti azokat.

Ugyanakkor az ügylettel kapcsolatban máris megjelentek kritikus hangok, amelyek azt vetik az albán kormány szemére, hogy egy esetleges befektetést megelőzően nemzetközi pályázatot kellene kiírnia.

A kritikák másik oka a befektetéssel kapcsolatban az, hogy a tervezett beruházás környezetvédelmi területeket is érinthet, így a befektetés megvalósulása esetén a környezetvédelmi aggályokat is el kell oszlatnia a kormányzatnak és a befektetőnek.

Rama a jogszabályok alapján lökdösődik?

Rama és kormánya mintegy válaszul a felvetésre közölte, hogy „nem magánszemélyeket választ az albán kormányzat, hanem az albán jogszabályok szerint a nekik tett ajánlatokra és javaslatokra szorítkozik”, a környezetvédelmi felvetésekre válaszul pedig megjegyezték, hogy a kormányzat megvizsgálja azokat.

Látványterv à la Jared Kushner

Látványterv à la Jared Kushner, ilyen űrbéli tájjá alakítanák az amerikaiak az albán tengerpart egy részét (Forrás: X platform, Jared Kushner)

Az albán EuroNews sommásított beszámolója szerint Edi Rama albán miniszterelnök üdvözölte vasárnap az Affinity Partners amerikai cég és Jared Kushner vállalkozó terveit, hogy az albán turizmusba kívánnak befektetni.

Ennek fényében az feltételezhető, hogy az albán kormánypárt politikai támogatása adott lehet Jared Kushner befektetéshez. Már csak azért is, mert az elmúlt hetekben ment végbe a természetvédelmi törvény módosítása Albániában, amely utat nyithat a szállodák építéséhez, vagy más, stratégiailag fontosnak tartott projektekhez.

Az albán ellenzék, ahogy várható volt, az átláthatóság hiányával vádolja Rama kormányát Kushner projektjét illetően. A természetvédelmi területekről szóló törvénymódosítás kapcsán pedig kijelentette, hogy az Alkotmánybíróság elé küldi a törvényt felülvizsgálatra. Ezzel párhuzamosan számos környezetvédelmi szakértő is fenntartásait fejezte ki a törvénnyel és a védett területekre irányuló beruházásokkal kapcsolatban.

Várhatóan a befektetés még jó ideig beszédtémát szolgáltat az albán politikának és közéletnek. Ezt jelzi az is, hogy március 20-án egy lehetséges botrány kezdett körvonalazódni, a vádak szerint Edi Rama ellökte magától a Kushner-projektről riportot készítő újságírót.

Az esetről készült videó gyorsan bejárta az albán nyilvánosságot, és számos közéleti és politikai szereplő bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt.

Az esettel kapcsolatban természetesen megszólalt Edi Rama is, aki nevetségesnek nevezte a vádakat, kiemelve, hogy az újságírók kérdésére minden alkalommal válaszolt és válaszolni is fog, annak ellenére, hogy azok nem mindig tanúsítanak megfelelő viselkedést vele szemben.