Megszólalt a HVG újságírója Magyar Péter ügyében: „Ami megjelent, az teljesen valid”

Fotók. Archív

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Amikor Magyar Péter előállt a hétvégi Facebook-posztjával, Dezső András cikke még messze nem volt kész abban a bizonyos, nagy visszhangot kapott rendőrségi jelentésről szóló ügyben – olvasható a Klubrádió oldalán. Az ügyhöz kapcsolódó kérdésekre az újságíró a Klubrádió Megbeszéljük című adásban válaszolt.

Dezső András: Dolgoztam valamin és félbe lettem szakítva

Mint az újságíró fogalmazott: Magyar Péter politikai szereplő, ezért újságíróként ugyanolyan módon kezeli őt, mint bárki mást, aki a politikában tevékenykedik, és akiről információkat gyűjt egy cikkhez. Hozzátette, hogy ilyenkor meg kell bizonyosodni a dokumentum hitelességéről, ami ebben az esetben megtörtént, valamint meg kell győződni arról, hogy az elérhető információk alapján hogyan alakultak a dolgok, tehát sok mindent le kell ellenőrizni és meg kell hallgatni az érintetteket.

Benne voltam egy folyamatban

– tette hozzá az újságíró. Dezső András szerint ha ezt az aktuális ügyet például 2021 elején írta volna meg, akkor „támadáscunami” helyett inkább elismerést kapott volna.

Az újságíró arról is beszélt, hogy küldött üzeneteket közvetítőn keresztül Varga Juditnak is, de nem kapott választ. Magyar Péterrel pedig azért ült le, hogy meghallgassa a verzióját. A HVG-s újságíró elmondása szerint jelezte neki, hogy tudomása volt erről a bizonyos rendőrségi jelentésről.

„Amikor Magyar Péter előállt ezzel, akkor még messze-messze nem voltam kész a történettel”, fogalmazott, hozzátéve, hogy még sok kérdés maradt függőben. „Dolgoztam valamin és félbe lettem szakítva” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte kényszerhelyzetbe került azzal, hogy az ügy egyik főszereplője elébe ment. Ezért kényszerült arra, hogy előálljon azzal, amit akkor már biztosan tudott.

A HVG újságírója szerint ami eddig megjelent részéről az ügyben az teljesen érvényes és vállalható.

Dezső András kitért arra is: nem tetszett neki, hogy lepropagandistázták, de megérti, hiszen akik nem a médiában dolgoznak, azok nem látják át, hogy milyen kontroll van a szerkesztőségekben, hány szűrőn kell átmennie egy ilyen anyagnak, és hogy azokról nem csak az újságíró dönt.

Kizárta, hogy egy politikai erő befolyásolja a független sajtót, mivel nem ez a működési módja. Hozzátette, hogy nagyon fontos, hogy az emberek bízzanak a független újságírókban.

***