KAMUNAK TŰNŐ VIETNÁMI LÁJKOK JELENTEK MEG VARGA JUDIT CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAKRÓL SZÓLÓ FACEBOOK-BEJEGYZÉSE ALATT

Az exminiszter volt férjére, a politikussá avanzsált Magyar Péterre és a kettejük veszekedéséről készült rendőrségi jelentés hírére reagált a sokatmondó poszttal. De mik ezek a kedvelések között feltűnő furcsa profilok?

“Mindig van kiút.”

Ezzel a kommentárral osztott meg egy családon belüli erőszakról szóló figyelemfelhívó videót Varga Judit volt igazságügyi miniszter, miután volt férje, a napokban politikusi pályára lépő Magyar Péter arról posztolt Facebook-oldalán, hogy rendőrségi jelentés készült egy Varga és közte lezajlott veszekedésről.

A jelentés tartalmát később a hvg.hu ismertette, az azóta történteket folyamatosan követi a sajtó. Ebben a cikkben mi Varga Judit posztjával foglalkozunk.

A volt igazságügyi miniszter március 17-én közzétett Facebook-posztja alatt ugyanis inautentikusnak látszó lájkok bukkantak fel, ázsiai, főként vietnámi profiloktól.

A furcsa profilok egy része ezen a képernyőképen látszik:

Forrás: Varga Judit Facebook-oldala

A Facebook sajnos nem engedte manuálisan kimásolni az összes lájkoló nevét, az adatok exportálásához használatos szoftver pedig nem működött a poszt esetében, ezért csak 4500 lájk átnézését tudtuk elvégezni a cikk megjelenéséig. Ezalatt 137 kamunak tűnő vietnámi lájkot számoltunk össze a Varga posztjára mostanáig leadott több mint 11 ezer reakció között.

Ebben a cikkünkben sorra vesszük, milyen lehetéges magyarázatai lehetnek a vietnámi lájkok megjelenésének Varga oldalán, és milyen célokat szolgálhat a jelenlétük.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem tudjuk, a konkrét esetben pontosan mi történhetett, cikkünk inkább a közösségi médiában megjelenő vásárolt botaktivitás jelenségét tudja általánosságban körüljárni.

A botaktivitásnak tűnő lájkok kapcsán cikkünk megjelenése előtt szerettük volna megkeresni Varga Judit Facebook-oldalának kezelőit, de az oldalon az üzenetküldés nem engedélyezett, Varga Judit korábbi, kormányzati elérhetőségei pedig már elavultak. Amint mégis sikerül kapcsolatba lépnünk az adminokkal, cikkünket frissítjük.

Mi alapján tűnnek kamunak?

A Varga Judit posztját lájkoló vietnámi profilok egyszerűen azért tűnnek (és tűntek más felhasználók szemében is) első látásra gyanúsnak, mert egy magyar nyelvű, a magyar közéleti eseményeket követő felhasználók számára releváns Facebook-bejegyzés alatt jelentek meg tömegesen.

De ha rákattintunk néhány vietnámi profilra, látszik az is, hogy az egyes profiloknak szinte alig vannak ismerősei, követői, és egymástól látszólag teljesen független profilokkal nagyon hasonló időpontokban nagyon hasonló tartalmakat osztanak meg.https://www.lakmusz.hu/kamunak-tuno-vietnami-lajkok-jelentek-meg-varga-judit-csaladon-beluli-eroszakrol-szolo-facebook-bejegyzese-alatt/