Megújul az ortodox templom

Krank József atya, a Miskolci Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa elsőként azt említette, hogy épületeik – a miskolci Szent Háromság ortodox templom, a közösségi ház, a parókia és a Magyar Orthodox Egyházi Múzeum – felújításra szorulnak. Ugyanakkor a miskolci Szentháromság ortodox templom komoly turisztikai látványosság a városban, amit előzetes bejelentkezés után a múzeum alkalmazottja mutat meg – fűzte hozzá.

A csodás ikonosztazion a miskolci ortodox templomban. Fotók: magánarchívum

– Sokszor láttam a turisták arcán a csodálatot, amikor megtekintették a műemlék templomunkban található impozáns és páratlan szépségű, 17 méter magas, 86 ikont számláló ikonosztáziont. A copf-stílusú barokk templom fő ikonja pedig a csodatévő ahtirkai Szűzanya, amely a hagyomány szerint Nagy Katalin cárnő ajándéka volt – fejtette ki Krank József ortodox parókus. –  A templom épülete szerkezetileg jó állapotban van. Viszont a villamoshálózatot teljesen ki kell cserélni. Emellett esztétikailag is restaurátorok munkájára szorul – részletezte. Hangsúlyozta, hogy reménységre ad okot, hogy a felújítás előkészületi munkái már folyamatban vannak.

Elmondta, hogy több felajánlást kaptak arra vonatkozóan, hogy elvinnék a jó hírét a templomnak. Ez egyébként nívós kulturális rendezvények helyszíne is.

Megtudtuk, hogy egy körülbelül 30-60 fős élő, több nemzetiségű – szláv nyelvterületről, Írországból, Jordániából és a Távol-Keletről származó – ortodox közösség jár hozzájuk és talál otthonra békében és szeretetben. Vasárnaponként a liturgiák után közös étkezés és teázás szokott lenni. Csütörtökönként pedig magyar nyelvórát tartanak az újonnan csatlakozott idegen nyelvűeknek.

Interaktívvá tennék

– Az 1986-ban nyitott meg múzeumunk, amely Makedóniából érkező görög kereskedőktől ránk maradt, 17-19. századi egyházi kincseket mutat be – ismertette Bokányi Ljudmilla, a Miskolci Ortodox Múzeumért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Miskolci Egyetem oktatója. – Az egyik terem az ikonfestészetet mutatja be az orosz iskolától, a kréta-velencei iskoláig. Egy másikban az ötvösmunkák, valamint textíliák, köztük gyönyörű palástok, halotti leplek találhatóak. Itt találhatók még az Athosz-hegyi szerzetesek által faragott filigrán keresztek. A harmadik terem pedig úgy van berendezve, mint egy kápolna, ahol ikonosztázion és szentély is látható – sorolta.