Rengeteg strand, türkizkék tenger és különleges kultúra. Albánia itt van a szemünk előtt, és elképzelhető, hogy ez az ország lesz a következő évek egyik legkedveltebb turista célpontja. Bár hosszú évekig elszigeteltségben éltek, az emberek vendégszeretőek. A helyi konyha friss és egyedi, és ami talán a legfontosabb: minden megfizethető és rengeteg a látnivaló. A tengerpart pedig gyönyörű.

Görögország és Horvátország igen kedvelt utazási célpontja a nyaralóknak. Ami egyben azt is jelenti, hogy tele van a tömött hajókon egymás oldalába könyökölő és a városnézéseken egymás nyakába lihegő turistákkal.

Eközben azonban sokan tudomást sem vesznek arról a jón-tengeri paradicsomról, ami épp a két ország között helyezkedik el: ez Albánia. Itt már sokkal kevesebb a turista, annak ellenére, hogy az ország számos dologban hasonlít szomszédaira – írja a Fodors.com.

KAPCSOLÓDÓ: Ezek lesznek 2024 legtrendibb úti céljai a Booking szerint

Albánia Riviéráján, a kristálytiszta, élénkkék víz mellett rengeteg, fürdésre hívogató tengerpart és strand található. A part menti sziklák belsejében pedig néhol rejtett barlangokat fedezhetünk fel. A kis tengerparti városok fürdenek a napsütésben, sétányaikon napközben tele vannak a kávézók és éttermek, naplementekor pedig kezdődik a mulatozás. (Ilyen egy álomnyaralás Albániában)

A festői városok mindegyikének saját jellegzetes karaktere van, körülöttük szőlőültetvények, olajfaligetek húzódnak.

A hatalmas mezőgazdasági területeknek és a bőséges tengereknek köszönhetően egy friss és ízletes konyha várja a turistákat.

Albánia nagy előnye

Az ország talán legfőbb turisztikai előnye, hogy ide nem özönlenek a turisták: több a hely a szállodákban és a strandokon. Az albán riviérán még nyáron is lehet találni üres strandokat és az utolsó pillanatban is foglalhatunk megfizethető és vonzó szállásokat. A tengerpart városaiba érkező látogatók száma közel sem éri el Dubrovnik vagy Santorini főszezoni szintjét.


NÉZD MEG ALBÁNIA TOP 10 LÁTNIVALÓJÁT


Észak-Albánia híres hegycsúcsairól és vonulatairól, amelyeket néhol azúrkék folyók hasítanak ketté. A látvány mellett a helyi kultúra is egyedülálló. Bár sok dolog változott, mióta a régió lakossága a Kanun törvényeit követve élt – ez egy törzsi szöveg, amely felvázolja azokat a magatartási szabályokat, amelyeket mindenkinek be kell tartania -, a hagyományok itt, a hegyekben folytatódnak, bár ez már kevésbé szembeötlő, mint a múltban.

Remek látványosságok és utak

A hegyvidéki régió utazási irodái jól szervezett túrákat kínálnak. Ezek kis falvakat kötnek össze az igencsak változatos terepen áttetsző, türkizkék medencékkel és csillogó vízesésekkel. A vadvirágos ösvények minden kanyarban csodálatos kilátást kínálnak. A túrázás után bájos vendégházakban pihenhetünk meg, amelyek képeslapszerű völgyekben helyezkednek el. Az étel friss, helyben termesztett alapanyagokból készül.

A tengerpart pihentető strandjai- és vacsora után a vendégek megkóstolhatják a rakit, ami egy népszerű szeszes ital.

Majd nyugovóra térhetnek egy egyszerű, de modern faházban, vagy a bevállalósabbak megmártózhatnak valamelyik hegyi patakban.

tengerpart albánia utazás nyaralás strand
Rengeteg gyönyörű strand és tengerpart várja a turistákat

A túra állomásai között szerepelnek a kulturális jelentőségű, kulla nevű kőépületek is, amelyek megelevenítik azoknak az embereknek a hagyományait, akik ezt a gyönyörű, de kihívásokkal teli földet otthonuknak nevezik.

Elszigetelt ország, vendégszerető emberek

Albánia történelme a 20. századi Európa egyik legintenzívebbje: a háború és az azt követő olasz, illetve német megszállás után a kommunisták vették át az irányítást, és az országot a világ többi részétől való teljes paranoiás elszigeteltségbe taszították, egészen 1991-ig.

Az elszigeteltségre ma is emlékeztetnek a vidéken épült betonbunkerek kísérteties kupolái, és az is, hogy az ország nemzetközi kapcsolatai nem olyan fejlettek, mint szomszédaié.

Albániában, különösen az ország északi részén, a vendég igazi kincs, az emberek rendkívül vendégszeretőek, barátságosak és nyitottak, ami figyelemre méltó egy olyan ország részéről, amely oly sokáig el volt szigetelve.

Tirana, a titkos kincs

Rengeteg a látnivaló, amit érdemes megnézni a nyaralás alatt. Tirana egy olyan város, amelyre az emberek nosztalgiával fognak visszagondolni, ha a turisták – Horvátországhoz vagy Görögországhoz hasonlóan – elözönlik, az árak pedig emiatt az egekbe szöknek. Ez Albánia progresszív és modern központja, rengeteg látnivaló van a fővárosban, na és persze kávézók, ahová érdemes betérni. Bárok és éttermek is sorakoznak a trendi, nyüzsgő negyedek utcáin, ahol emellett megfizethető és jól felszerelt apartmanok közül válogathatunk.

A város szívében található a Skanderbeg tér, amelyet kulturális és kormányzati épületek vesznek körül. A Bunk’Art egy többszintes földalatti bunker, amelyet eredetileg a kormányzati elit menedékének építettek, és azóta művészeti és történelmi múzeummá alakítottak át. Mindenképp meg kell említeni a tiranai piramist, amely 1988-ban múzeumként nyílt meg, majd a kommunizmus összeomlását követően 1991-ben konferencia- és kulturális központtá vált.

ALBANIA TRAVEL | 15 Amazing Places You Should Visit In Albania

Ha szeretnénk kicsit kiszakadni a város nyüzsgéséből, akkor erre kiváló hely a Tirana Grand Park, amely valóban olyan hatalmas, mint a neve is sugallja: 230 hektáron terül el, botanikus kerttel, történelmi nevezetességekkeé és egy mesterséges tóval rendelkezik. Ha kissé távolabbról szeretnénk megnézni a várost, arra is van lehetőség: a Datji Ekspres felvonó 1600 méterrel a város fölé, egy hegy tetejére repíti a turistákat, a csúcsról pedig pazar kilátás nyílik.

Albánia a következő “hot spot”?

Noha Albániát ugyanolyan társadalmi problémák gyötrik, mint minden más országot, vannak dolgok, amelyekben az albánok sokkal haladóbb nézeteket vallanak. Albániában a keresztények és a muszlimok vallási toleranciát gyakorolnak, békében élnek egymás mellett. Tiszteletben tartják egymás szokásait, sőt, odáig mennek, hogy megünneplik egymás ünnepeit. Nem szokatlan látvány egy templom és egy mecset egymás mellett – ez két, történelmileg egymással szembenálló vallási csoport harmonikus kapcsolatának bizonyítéka.


TUDTAD? Ezt a balkáni üdülőhelyet nevezik “európai Maldív-szigeteknek”


Görögország és Horvátország kiszámítható és ismerős, Albánia viszont mindig tartogat valamilyen meglepetést. A lap szerint ez Európának egy olyan része, amely még nem vált önmaga karikatúrájává, vagy az éppen aktuális globális trendek majmolójává, amelyek elnyomnák az ország és a helyiek identitását.

Attól függően, hogy az albán kormány és az EU milyen lépéseket tesz a következő néhány évben, Albánia lehet a következő európai “hot spot”. Akkor pedig csak idő kérdése, hogy a turisztikai infrastruktúra ára és minősége egyenrangú legyen Görögországéval és Horvátországéval. Jelenleg Albánia még nincs a figyelem középpontjában, és ez határozottan jelzi, hogy ez a tökéletes időpont az indulásra.

Milyen lesz a 2024-es nyár?

Ha a nyaralást tervezgeted, bizpny érdemes tudni, hogy milyen időjárás várható. Molnár László meteorológus hosszú cikket írt arról a Mosthir.hu-n, hogy az El Nino jelenség mit okozhat 2024-ben.

Nem túlzás azt állítani, hogy kegyetlen meleg hónapok állhatnak előttünk. A szakember úgy fogalmazott, hogy Az El Nino a következő hónapokban tovább gyengül és május környékén az ENSO semleges állapotba megy át. Majd a legfrissebb előrejelzés szerint nyár közepétől akár újabb La Nina fázis veheti kezdetét.

Ahogy a La Nina időszakába kerül időjárásunk, növekedni fog a nyári hőhullámok kockázata, idén egyértelműen több hőségnapra számíthatunk, mint 2023-ban. Néhány napon akár a 40 fokot is átlépheti a hőmérséklet. Sőt a hazánkban eddig mért legmagasabb hőmérséklet rekordja (41,9 °C, Kiskunhalas, 2007) is veszélybe kerülhet. Csapadék tekintetében szélsőségesebb, szárazabb viszonyok várhatók a nyár folyamán az elmúlt évhez képest.

További részleteket az idei nyárról itt tudsz elolvasni.