Ötszáz ajánlás kell Miskolc polgármesterjelöltjének 

Ötszáz ajánlás kell Miskolc polgármesterjelöltjének

Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a tízezernél vagy ennél kevesebb lakosú településen a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt és a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg április 4-én.

A tízezernél több lakosú település polgármesterjelöltje és a főpolgármester-jelölt esetében a jogszabály tételesen meghatározza a jelöltséghez szükséges ajánlások számát.

Választás
Fotó: Makovics Kornél

Ez azt jelenti, hogy a 10 ezer, vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezer, vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a 100 ezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott. Utóbbi kategóriába Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből egyedül s vármegyeszékhely, Miskolc tartozik bele. Ez azt jelenti tehát, hogy amennyiben valaki összegyűjt 500 támogató aláírást, akkor pogármesterjelöltje lehet a városnak.