Tisztelt Polgármester Úr! Felháborodással értesültünk
TILTAKOZÁS A DR. PEJA GYŐZŐ EMLÉKPARKBA
TERVEZETT FUTÓPÁLYA ELLEN
Tisztelt Polgármester Úr!
Felháborodással értesültünk arról, hogy az önkormányzat tervbe vette a diósgyőri Dr. Peja Győző emlékpark részleges átalakítását. Miskolc város közelmúltban bemutatott online beruházási térképe (miMAP) tényszerűen azt mutatja, hogy a jelenleg közkertként működő park középső, füvesített részén 600 m hosszú és 1,2m + minimálisan 0,5 m széles, feltehetően rekortán-borítású, tehát egyfajta szintetikus gumiból készülő futópálya (Peja Győző futópálya) kerülne kialakításra. A terveket a február 29-i képviselőtestületi ülésről közzétett tudósítás is megerősítette.
Értékelésünk szerint a beruházás komoly környezeti és társadalmi kárral jár együtt, ezért kezdeményezzük annak leállítását vagy áthelyezését!
Érveink a következők:
(1) A beruházás legalább 1020 m2-nyi füvesített zöldterületet szakítana ki a park egységes növényvilágából, miközben a gumiborítás – hőhídképző tulajdonsága miatt – jelentős mértékben módosítaná a terület mikroklímáját. Már 2022 tavaszán, Miskolc város településrendezési eszközeinek véleményezése kapcsán is hangsúlyoztuk a városvezetés számára: a Kiss tábornok út rendkívüli forgalmára tekintettel egyértelmű cél a park közkert funkciójának erősítése. Az emlékpark e forgalmas területet kiegészítő zöldterület kell maradjon – már ez önmagában számos közérdekű célt szolgál –, s nem szabad helyt adni a természetvédelmi célokat határozottan romboló funkcióknak. Álláspontunk szerint a park a városrész „tüdejeként” működik, ezért szorgalmazzuk a park további fásítását, zöldítést magába foglaló fejlesztését. Annál is inkább, minthogy Kiliándél faállománya az utóbbi években kritikusan csökken.
(2) Miskolc város településfejlesztési stratégiáját megalapozó vizsgálat megállapítása szerint az emlékpark „kevés állandó funkcióval” (p. 125.) rendelkezik. Ez igencsak téves, a helyi viszonyokat egyáltalán nem ismerő helyzetértékelés. A helyi lakosok birtokba vették, sajátjuknak tekintik, és számos célra intenzíven használják is az érintett területet! Amely részint jelentős gyalogosforgalmat bonyolít le a környező városrészek felé. A parkot körbevevő és átszelő járdák ugyanakkor rekreációs sétákra adnak alkalmat a helyi lakosok, kisgyermekes szülők, nyugdíjasok stb. számára. Jó idő esetén a zöldterületből most részben elvenni szándékozott füves területeken a piknikezők, a napfürdőzők állandó vendégek. Külön meg kell említenünk a helyi kutyasétáltatók közösségét, akik rendszeresen használják a füvesített területeket. Az ottani flóra immár állandó eleme a szegfűgomba, amelyeket sokan gyűjtenek is. De – hogy a kulturális vonatkozásokról is essen szó – Kerényi Jenő monumentális szoborparkjának (Munkáskezek, 1973) esztétikumát is lerombolná a sportlétesítmény kialakítása.
A parkot több, mint 13, intenzív gyalogosforgalmat bonyolító járda/gyalogösvény szeli át. A futókör ezek egy részét több ponton keresztezné, és több okból korlátozná a parkbéli kutyasétáltatás lehetőségét is. A Népkerti futópálya mellett például a kutyasétáltatást közvetlenül tiltó táblákat helyeztek ki. Mindez ismételten a közpark zöldítésének irányába mutató – és nem azt határozottan romboló – fejlesztéseket indokolna. Városrészünk lakói leginkább a zöldterületekre tekintenek elsőrendű értékként, amelyek sajnos egyre pusztulnak vagy beépítésre kerülnek. A park jövője szempontjából nélkülözhetetlen az avar helyben tartásának megoldása, melyet a tervezett futópálya ismét csak ellehetetlenítene.
Miskolc egyik legforgalmasabb s így magas károsanyag-kibocsátási értékeket produkáló útszakaszának közvetlen közelében rekreációs célokra hivatkozva futópályát kialakítani, mindezt úgy, hogy eközben az ottani közpark zöldterületi lefedettségét is jelentősen csökkentjük, finoman szólva rendkívül szakszerűtlen, sőt egyértelműen felelőtlen kezelése a város közjavainak. Határozottan szembe megy a GreenCity elveket úton-útfélen hirdető városházi elképzelésekkel, felemás módon szolgálja a sportolás/testedzés és az egészségvédelem kiemelt ügyét.
(3) A Dr. Peja Győző emlékparkot városrészünk szerves részének tekintjük, amelynek véleményünk szerint helyi zöldterületként elsősorban a városrész lakóinak kikapcsolódását, testi-lelki feltöltődését kell szolgálnia. Nem szeretnénk, ha a területet Miskolc város teljes lakossága érdekeinek rendelnék alá. (Hasonló történt a kiliándéli új orvosi rendelővel is, amellyel a nagyobbrészt városrészen kívüli ellátottak érdekében vettek el területet a kiliándéli zöldfelületből.)
(4) Határozottan és ismételten tiltakozunk az olyan gyakorlat ellen, amely a „részvételiség” és a „közösségi tervezés” örve alatt előzetesen és érdemi módon nem társadalmasított, sőt olykor természetileg és társadalmilag is egyértelmű károkat okozó beruházásokat erőszakol rá Miskolc város lakóközösségeire, akkor is, ha ezt marketing-tevékenységek keretében teszi! Arra kérjük a város vezetését, adja fel a Dr. Peja Győző emlékpark zöldterületi lefedettségét csökkentő, de a szubszidiaritás elvét is alapjaiban sértő beruházási tervét! Egységes zöldterületi közkert kialakítására, annak fásítására, nem pedig beépítésére van szükség! Annál is inkább, mivel a szomszédos Bulgárföldön – sajnálatos módon – több hektáros, jelenleg még parlagon lévő, korábban tömegsportra is használt zöldterület kerülhet beépítésre annak minden közlekedési és légszennyezettségi vonzatával együtt! Tudomásunk szerint az említett kereskedelmi-szolgáltató zóna kialakítása sem volt széles körű társadalmi egyeztetés tárgya. Önmagában is sajnálatos, hogy a korábban sportolásra is használt területeket az önkormányzat értékesíti (ahogyan például Észak-Kiliánban is történt), de ebből számunkra nem az következik, hogy ezeket a funkciókat a megmaradó, egyre szűkülő, önálló rendeltetésű zöldterületekre kellene áthelyezni.
Összefoglalás, javaslat:
Az emlékpark bármiféle beépítési törekvése, jelenlegi funkcióinak megváltoztatása, vagy bővítése ellen határozottan fellépünk, és arra kérjük Miskolc egyetértő lakosságát, támogassa közösségünket e pozitív cél megvalósításában: egy egységes, viszonylag nagy területű fásított közpark megóvását, egy természeti értékeit ápoló és egészséges városi környezetet fenntartó település megteremtése érdekében! A beépítésére szánt összeget tehát vagy a park fásítására kell költeni, vagy olyan területeket kell kijelölni a futókör számára, ahol az kevésbé veszélyezteti a város természeti értékeit, a helyi lakosság érdekeit vagy épp a leendő futók egészségét. Javasoljuk erre a célra: (1) a számozott utcák jól megközelíthető önkormányzati tulajdonú területét, (2) a tervezett Szinva zöld folyosó régióját, (3) a DVTK stadion körüli, önkormányzati tulajdonú földterületeket.
Kiliándéli Közösség
Miskolc, 2024. március 11.