Skip to content

Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt minisztert

Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt minisztert

Megalapozott gyanújuk szerint 30 millió forintot kért egy közbeszerzési eljárásban nyertes cégtől, de később még havi összegeket is szeretett volna kapni.

Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt környezetvédelmi és területfejlesztési minisztert.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményében azt írta, hogy a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatti nyomozásban eddig hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Rendelkezésre álló adataik szerint a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a részvénytársaság telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot.

A megalapozott gyanú szerint dr. Baja Ferenc – volt környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, 1994 valamint 2014 közötti egykori országgyűlési képviselő – 2019 júniusában Budapesten találkozott egy férfival, akinek jelentős befolyása volt az ajánlatot tevő gazdasági társaságban. Bár hivatalos tisztséget nem töltött be a cégben, de stratégiai és üzleti kérdésekben hozott döntéseket.

Baja a találkozón a kft. tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – a korábban betöltött pozícióiból és a meglévő politikai kapcsolataiból eredően meglévő befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza.

A közlemény szerint itt lépett a képbe Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, aki értesült a korrupciós megállapodásról. Arra kérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Baja Ferenc az üzenetet 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében át is adta a férfinak.

Itt még mindig nem állt meg a történt, néhány hónappal később, 2019 novemberében a férfi át is adta a 30 millió készpénzt Bajának. A politikus viszont később arra hivatkozással is kért pénzt, hogy sikeresen hárította el a keretszerződés cégre vonatkozó kedvezőtlen módosítását. Ezért a férfi további 7 millió forintot fizetett ki, azonban az ezt követően dr. Baja Ferenc által havi rendszerességgel kért további 2-3 millió forint átadására vonatkozó kérést visszautasította.

A nyomozó főügyészség az ügyben pénteken gyanúsítottként hallgatta ki Baja Ferencet társtettesként, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével. A politikus nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését hétfőn indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész.

Molnár Zsolt sajtóközleményben reagált, amelyben arról írt, hogy az ügyben már 2022-ben kezdeményezte mentelmi joga felfüggesztését, és magánvádas büntetőeljárást indított a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért. Szerinte most csak annyi történt, hogy ismét személyes támadásokkal próbálják elterelni a figyelmet a valóságról.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2024.03.08. 19:40

    Igazság szerint vasszarv kellett volna rá, hiszen Babylont építettek adventista és Pszichografológiai vérkönyvük alapján Uniós központban. Ő a Horn szarv, amelynek nagyokat szóló szája van, így van ábrázolva.

  2. Névtelen
    2024.03.09. 11:14

    bajának a szeme se állt jól sose

    2
    1
  3. névtelen
    2024.03.10. 23:10

    Hallom ahogy Orbán és Trump agyba főbe dícséri egymást, meg olyan is elhangzott ha jól értem, hogy milyen tisztelet övezi Orbánt.

    Hát ez engem a maffiára emlékeztet, ott divat tisztelni a keresztapát, ami a behódolást jelenti.
    Nagyon régen írt Magyar Bálint a maffia államról, hát tessék itt van, most már vitathatatlanul.
    Lassan megérjük, hogy Orbánra kell felesküdni, mint a III. birodalomban Hitlerre.

    • Névtelen
      2024.03.11. 09:12

      Nem ezt a Magyar Bálint könyvet rugdossák a zúzda előtt?

      „REJTETT TARTALÉK: BALI SZIGETÉN VAN LUXUSVILLAPARKJA DEMSZKY VOLT FŐTANÁCSADÓJÁNAK! – FOTÓK
      2014. 11. 24. 12:34:57 | privatkopo.hu
      A Privát Kopó információja szerint Mesterházy Ernő öt önálló, minden igényt kielégítő luxusvillából álló pihenőkomplexum tulajdonosa. A villapark Bali szigetén, Seminyak üdülőparadicsomban található. Az „ékszerdobozt” Mesterházy egy olasz üzletembertől vásárolta, 2009-ben. A bűnügyi portál úgy értesült, hogy a szabaddemokraták egykori „érdekharmonizációs menedzsere” földterületeket is vásárolt a gyönyörű szigeten.
      Az öt önálló, minden igényt kielégítő luxusvillából álló pihenőkomplexum Bali szigetén, Seminyak üdülőparadicsomban található. (Bali sziget Indonéziában. A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik.) A villák egyenként 3-4 szobásak, mindegyikhez úszómedence tartozik. A villapark része egy úgynevezett kiszolgáló főépület, amelyben étterem és bár üzemel, valamint egy szórakoztató ház, billiárdasztalokkal és moziszobával. A Privát Kopó értesülése szerint Mesterházy földterületeket is vásárolt a szigeten, azzal a céllal, hogy azokon idegenforgalmi beruházásokat hajtson végre.
      Ismeretes: Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester személyes bizalmasát, 2004-től 2010-ig politikai főtanácsadóját – az úgynevezett Hagyó-ügy másodrendű vádlottjaként – folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A Kecskeméten zajló büntetőperben Mesterházy Ernő tagadta bűnösségét. A vádlott vitatta az ellene folyó eljárás törvényességét. Vallomását írásban nyújtotta be, a tanácsvezető bíró kérdéseire – beszédhibájára és magas vérnyomására hivatkozva – nem kívánt válaszolni….”

  4. Névtelen
    2024.03.11. 06:39

    K. Endre a múlt héten újra a vallomása megváltoztatására próbálta rávenni az egyik bicskei áldozatot
    Rogánék eret vágnak! 😀 Sikerült nekik elsüllyeszteni a sztorit a sok hirtelen felderített pedofil ügyek közé, erre jön ez a riport. Külön szép pillanat volt, amikor kiemelték a felcsúti focicsapat szálat.
    Na de az Orbán család kedves barátja , ez azért sok bűnt jóvá tesz 😁

    • Névtelen
      2024.03.11. 09:19

      A 444 magyar -magyar viszályszító még mindig lapátolja ventilátorba a sz@rt.

      Kaufmann ismételgeti a régi híreket, „káendre” nyalogatja a sebeit

      Túltoltátok. Más?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük