Visszavonul Victoria Nuland aki a a demokrácia rákjának tartotta Orbánt
FILE PHOTO: U.S. Under Secretary of State Victoria Nuland attends a news briefing, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine January 31, 2024. REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Victoria Nuland, a harmadik legmagasabb rangú amerikai diplomata, aki gyakran célpontja bírálatoknak az Oroszországgal és annak ukrajnai agressziójával kapcsolatos nézetei miatt, a hónapban elhagyja posztját, és visszavonul – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Victoria Nuland 2018. június 20-án Washingtonban.
photo_camera Victoria Nuland 2018. június 20-án Washingtonban. Fotó: Yasin Ozturk/Anadolu Agency via AFP

A 62 éves Nuland, aki az Obama-kormány idején európai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettesként dolgozott, de Donald Trump elnökké választása után nyugdíjba vonult, visszatért a kormányba a Biden-kormány politikai ügyekért felelős helyettes államtitkáraként.

Wendy Sherman utódjelöltje volt a külügyminiszter-helyettesi poszton, és Sherman hét hónappal ezelőtti nyugdíjba vonulása óta megbízott helyettesként tevékenykedett, de elveszítette a kormányzat belső személyzeti harcát, amikor Joe Biden elnök Kurt Campbellt jelölte a második számú posztra, aki februárban lépett hivatalba.

Nuland az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén szolgált a viharos 1990-es években, és a városban volt a Borisz Jelcin orosz elnök elleni puccskísérlet idején is. Ezután az USA NATO-nagykövete lett, majd felkérték, hogy a külügyminisztérium szóvivőjeként szolgáljon Hillary Clinton volt államtitkár alatt, Barack Obama elnök első ciklusának idején.

A minisztérium szóvivőjeként, majd később európai államtitkár-helyettesként Nuland felkeltette az oroszok haragját Ukrajna szókimondó védelméért, különösen miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet. Egy kiszivárogtatott hangfelvételen ő mondta 2014 elején a kijevi amerikai nagykövetnek, hogy Brüsszel törekvéseit figyelmen kívül kellene hagynia az USA-nak, amikor Ukrajnáról van szó, és Nuland ezt úgy fogalmazta meg, hogy: „Fuck the EU!” Később ő volt az egyik célpontja annak az orosz álhírnek, hogy az USA titkos ukrajnai laboratóriumokban fejleszt etnikai csoportra célozható biofegyvereket.

John Kerry volt külügyminiszter többször is emlékeztetett arra, hogy amikor Nuland otthagyta a szóvivői állást, amikor Európa legkiválóbb diplomatája lett, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gratulált neki, hogy „megszabadult attól a nőtől”. Kerry azt mondta, hogy azt válaszolta Lavrovnak, nem szabadult meg tőle, hanem előléptette.

Nuland és Kerry 2014. június 25-én Brüsszelben.
photo_camera Nuland és Kerry 2014. június 25-én Brüsszelben. Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Antony Blinken külügyminiszter méltatta Nulandot három és fél évtizedes közszolgálati tevékenységéért, és megköszönte a hat elnök és 10 külügyminiszter vezetése alatt betöltött szerepét az USA külpolitikájának alakításában.

„Erőfeszítései nélkülözhetetlenek voltak a szembenézéshez Putyin Ukrajna elleni teljes körű inváziójával, egy globális koalíció létrehozásához a stratégiai kudarc biztosítására, és abban, hogy segítse Ukrajnát addig, amíg képes lesz stabilan megállni a lábán – demokratikusan, gazdaságilag és katonailag” – mondta Blinken, aki szerint Nuland megszemélyesítette Biden azon elkötelezettségét, hogy a diplomáciát visszahelyezze az amerikai külpolitika középpontjába, és új életre keltse Amerika globális helyzetét az ország és a világ számára döntő pillanatban.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Nuland visszavonulása az USA Oroszországgal szembeni kudarcos politikájának beismerése. „A Victoria Nuland által az Egyesült Államok fő külpolitikai koncepciójaként javasolt russzofóbia kőként húzza le a demokratákat a mélypontra” – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Nuland helyét ideiglenesen egy másik karrierdiplomata, John Bass korábbi afganisztáni nagykövet veszi át a titkári poszton, ő jelenleg a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár.

Amerikai tisztviselők szerint Nuland utódjának favoritja állandó minőségben az Egyesült Államok jelenlegi NATO-nagykövete, Julianne Smith, a Pentagon egykori tisztviselője, aki Biden akkori alelnök nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese is volt.

Magyar vonatkozás

Nuland az Orbán-kormány kritikusa. 2014 októberében lényegében arról beszélt, hogy Orbán Viktor a demokrácia rákját testesíti meg. (A beszédében egyszer sem nevezte nevén Orbánt, de egyértelmű volt, kiről beszél.)

Victoria Nuland és Martonyi János akkori magyar külügyminiszter 2013-ban
photo_camera Victoria Nuland és Martonyi János akkori magyar külügyminiszter 2013-ban

Nuland volt az is, aki 2014 végén rátelefonált Szijjártó Péterre, hogy megtudja, Orbán miért biztatja az amerikai ügyvivő, Andre Goodfriend feljelentésére Vida Ildikót. A viszony az Obama-ciklus végére annyira feszült volt, hogy Washingtonban külön 56-os megemlékezést szerveztek, hogy ne kelljen az Orbán-kormánnyal ünnepelni, és Nuland is ezen vett részt.

A fideszes propaganda szerint Nuland a Majdan-tüntetések egyik szervezője, ő az amerikai külügy egyik legundorítóbb figurája, gazember, akinek gonoszság és becstelenség faragja a lényét. (AP)