Skip to content

Veres Pál elintézte? Alkut köthet a kormány Erasmus-ügyben

Veres Pál elintézte? Alkut köthet a kormány Erasmus-ügyben

Korábban írtuk

Veres Pál: Rám számíthatnak

Veres Pál: Rám számíthatnak

Miskolcon járt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Sajtótájékoztatóján kiemelte, az országjáró körútjának a lényege az, hogy a területigazgatás szereplőitől pontos képet kapjon a fejleményekről és az előttük álló aktuális feladatokról. A miniszter külön beszélt a Veres Pál polgármesterrel történt megbeszéléséről is. Most a polgármester is reagált az egyeztetésre a boon.hu-nak következő közleményt juttatta el:

„Az önkormányzatiság helyzetéről és jövőjéről, a miskolci fejlesztésekről, az aktuális feladatainkról és nehézségeinkről, illetve a várossal kapcsolatos terveinkről és víziónkról is egyeztettünk hétfőn Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel. Azért éppen ezekről a témákról, mert felelős polgármesterként ezeket kulcsfontosságúnak tartom Miskolc és a térség jövője szempontjából. Találkozónk végén miniszter úr egy meglepő kéréssel fordult hozzám, arra kért, hogy a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagjaként, és mint az ellenzéki pártok által támogatott független polgármester, segítsek az európai uniós fórumokon elérni, hogy az Erasmus és a Horizont Európa oktatási, mobilitási és kutatási program újra hozzáférhetővé váljék a magyarországi, alapítványi egyetemek hallgatói és kutatói számára is.

Fotó: Archív

Számomra városvezetőként és pedagógusként egyaránt kiemelt fontossággal bír a köznevelés és a felsőoktatás ügye, ez így volt eddig, így van most, és így lesz a jövőben is, a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagjaként pedig eddig is az volt a célom, hogy a kampuszon a hallgatók a legmagasabb szintű oktatásban részesülhessenek, az oktatók pedig a lehető legjobb körülmények között és lehetőségek mellett végezhessék munkájukat. Ezért is értettem egyet Navracsics Tiborral abban, hogy a diákok oktatása és a kutatók, pedagógusok munkája nem lehet politikai alkuk tárgya.

Mivel pedagógusként és polgármesterként egyaránt elkötelezett vagyok az oktatás ügye mellett, megígértem miniszter úrnak, hogy lehetőségeimnek megfelelően mindent meg fogok tenni – ahogyan tettem azt eddig is – annak érdekében, hogy nemcsak a Miskolci Egyetem, hanem minden magyar felsőoktatási intézmény, és természetesen minden magyar diák, oktató és kutató számára újra elérhetőek legyenek ezek a források és lehetőségek. Ez ugyanis mindannyiunk közös érdeke.

A találkozónkon elhangzottak alapján hiszek abban, hogy Miniszter úr is komolyan gondolja mindazt, amit a települések önrendelkezésének fontosságáról, erősítéséről, a nagyvárosi polgármesterekkel való pártatlan párbeszédről és közös gondolkodásról, illetve a fejlesztéseink segítéséről mondott. Ha Miskolcról van szó, ha az önkormányzatiság erősítéséről, vagy az oktatásról van szó – rám számíthatnak!”



Alkut köthet a kormány Erasmus-ügyben, közel a megállapodás

Néhány részletkérdés tisztázása van csak hátra a 2022 végén felfüggesztett diákcsere program ügyében az Európai Bizottság és az Orbán-kormány között.

A modellt váltó egyetemek diákjai ősztől elbúcsúzhatnak az Erasmus+ programtól, ha a kormánynak záros határidőn belül nem sikerül megállapodnia az Európai Bizottsággal (EB) és a tagállamokkal a felsőoktatási intézményeket irányító alapítványi kuratóriumok átalakításáról – írja a Népszava.

Az EB javaslatára az uniós pénzügyminiszterek 2022 végén függesztették fel a diákcsere program finanszírozását, amíg meg nem szűnik az alapítványi egyetemek vezető testületeire jellemző összeférhetetlenség,

ennek az Orbán-kormány részben eleget is tett azzal, hogy közben a minisztereket, államtitkárokat visszahívták az egyetemi kuratóriumi tisztségekből.”

Az Erasmus-program azonban továbbra sem állt vissza, és ebből az egyetemek többsége eddig azért nem érzett semmit, mert érvényben voltak a korábban megkötött hosszú távú szerződéseik az EU-val. Idén szeptembertől azonban ezek kifutnak.

A Népszava információi szerint a folytatáshoz már csak néhány kérdésben hiányzik a megállapodás az EB-vel, ezek közül a legfontosabbak arról szólnak, hogy milyen szempontok alapján válasszák ki a kuratóriumi tagokat és mennyi időre szóljon a kinevezésük.

Egy tárgyalásokat ismerő forrás a lapnak „konstruktívnak” nevezte Bóka János EU-ügyi miniszter februári brüsszeli tárgyalásait. Az EU székhelyén arra várnak, hogy a kormány végre további konkrét törvényjavaslatokkal álljon elő az összeférhetetlenség megszüntetésére.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



22 Comments

  1. Névtelen
    2024.03.06. 09:52

    Palibá elintézte, köszönjük!

    4
    5
    • Névtelen
      2024.03.06. 10:22

      Értem én, hiszen a DK miskolci búgócsigája , volt HR-es szakembere is mellé állt. 😁😂🤣😀

    • Névtelen
      2024.03.06. 20:36

      Igen. A vén tróger elintézte Miskolcot úgy, hogy mind belerokkanunk.

      3
      1
    • Névtelen
      2024.03.07. 05:29

      Mit intézett el az öreg maffiavezér?

  2. Névtelen
    2024.03.06. 10:20

    Tudjuk! Megparancsolta Hankó Balázsnak. 😁😂😀😁

    „Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár még novemberben számolt be arról, hogy az Erasmus+ programból tavaly januárban kizárt modellváltó egyetemek hallgatói, oktatói és kutatói számára a kormány egy új külföldi csereprogram koncepcióját fogadta el. Az államtitkár akkor azt is hozzátette: az új program 10 milliárd forintos keretből gazdálkodik, és mintegy 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak biztosítja majd a külföldi egyetemen töltött félév lehetőségét.

    A pályázati felhívás szerint a Pannónia Programban a hallgatók három különböző országcsoport valamelyik célországának egyetemére pályázhatnak, az Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada, Japán, Dél-Korea és Hollandia mellett olyan kevésbé biztonságos országokba is, mint Szíria, Nigéria vagy Líbia.

    A célországokat az alábbi táblázatban foglalták össze:

    Országcsoportok

    Célországok
    I. országcsoport Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Németország, Norvégia, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Makaó, Szingapúr, Tajvan.
    II. országcsoport Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Észak-Macedónia, Szerbia, Örményország, Georgia, Moldova, Szíria, Banglades, Bhután, Kambodzsa, Kína, Laosz, Maldív-szigetek, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Afganisztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irak, Jemen.
    III. országcsoport Albánia, Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyesült Arab Emírségek, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Irán, Jordánia, Katar, Kazahsztán, Libanon, Mongólia, Malajzia, Omán, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Törökország, Vietnám, Kolumbia, Mexikó, Algéria, Angola, Dél-Afrika, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Namíbia, Nigéria, Tunézia.
    „Az egyetemi polgároknak nyújtható ösztöndíjak mértéke az egyes földrajzi célterületek tekintetében eltérő, továbbá más komponenseket, így tandíj-kompenzációt, utazási és lakhatási támogatást, esélyegyenlőségi vagy szociális alapú juttatást tartalmazhat” – írják a felhívásban. „

  3. Névtelen
    2024.03.06. 10:59

    A vén kecske kérkedhet vele, de tudjuk, hogy nem igaz. Leszarják őt az EU-ban, annyira komolytalan.

    • Névtelen
      2024.03.06. 11:18

      az elég is ha kérkedhet vele

      1
      1
      • Névtelen
        2024.03.06. 12:24

        médiahabzás

        lehagyod a kérdőjelet

        a miskolci 35 ezer fejében csak ennyi marad meg

        az újság is megírta:

        „Veres Pál elintézte Alkut köthet a kormány Erasmus-ügyben”

        Ócska bolsi trükk

        • Névtelen
          2024.03.06. 13:24

          valamit az origotol is lehet tanulni, ha már járatjuk 15 éve

          • Névtelen
            2024.03.06. 15:22

            hát még a dékás szubkultúra alpolgármestertől 😁😂🤣
            Fáklyás felvonulás Miskolcon – Varga Andrea

            https://www.youtube.com/watch?v=G4BppGx_wKQ&t=17s

            Nincs kegyelem….

            Úgy elcsendesült mostanság a „merre álljak?, merre álljak?” heteiben

    • Névtelen
      2024.03.06. 12:41

      Ti miniszteretek jött neki pitizni…

      3
      4
      • Névtelen
        2024.03.06. 14:21

        te ostoba meg megetted.

        3
        1
        • Névtelen
          2024.03.06. 15:28

          Saját miniszterednek sem hiszel?Mondjuk a fajtátokat ismerve, tőletek minden kitelik:
          ‘Orbán facebookos költését is felülmúlja, amit Lázár lapja Navracsics gyalázására fordított az elmúlt hét napbanOrbán facebookos költését is felülmúlja, amit Lázár lapja Navracsics gyalázására fordított az elmúlt hét napban”

          2
          3
          • Névtelen
            2024.03.06. 18:06

            Ki az a Navracsics?
            aki igazságügyi miniszterségének 4 éve alatt képtelen megállapíttatni a mész + cementgyár elorzott részvényinek piaci értékét. Nem talált hozzá szakértőket?

            Egy dicstelen, puhány simanyelvű volt eu-biztos.

            egyfelől , másfelől, innen nézve onnan nézve… egy FodorGabika

            Árnyéka a régi frakcióvezetői önmagának.

          • Névtelen
            2024.03.07. 05:17

            Ezt beszéljétek meg párton belül öcskös,ne itt vinnyogj

  4. Névtelen
    2024.03.06. 14:32

    Ez a szédelgő a haverok helyzetbe hozásán kívül semmit nem intézett

    • Névtelen
      2024.03.06. 15:28

      Sorol a haverokat és a” helyzetbe hozásokat”…Menni fog vagy azért előtte nyögdécselsz egy párat?

      1
      3
      • Névtelen
        2024.03.06. 18:12

        Simon, Mokrai, Halmai, Fedor,Tompa, Varga, Bazin … Egyszerűbb felsorolni, akik nem jöttek vissza
        Káli, Szűcs,,,,

        Nézd végig az FB, IT, tagokat, elnököket, megbízási szerződések kedvezményeseinek széles körét

        • Névtelen
          2024.03.06. 20:40

          Dehát ezek jó elvtársak! Fizetnek egy felest sorolóbaromnak a kocsmában, cserébe három hétig isteníti itt Pató palit.

        • Névtelen
          2024.03.07. 05:16

          Ezek mitől lettek veres „haverjai”?

          • Névtelen
            2024.03.07. 06:53

            A közös lopás összehoz

  5. Névtelen
    2024.03.06. 15:24

    hát még a dékás szubkultúra alpolgármestertől 😁😂🤣
    Fáklyás felvonulás Miskolcon – Varga Andrea

    https://www.youtube.com/watch?v=G4BppGx_wKQ&t=17s

    Nincs kegyelem….

    Úgy elcsendesült mostanság a „merre álljak?, merre álljak?” heteiben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük