Börtönbüntetés, próbaidőre felfüggesztve

Az ítélőtábla az I. és a III. rendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, a IV. és a VIII. rendű vádlottat 10-10 hónap börtönbüntetésre ítélte, a VI. rendű vádlottat megrovásban részesítette. Az ítélőtábla a börtönbüntetés végrehajtását a börtönre ítélt vádlottak vonatkozásában 2 év próbaidőre felfüggesztette, ám ha – börtönbüntetésüket végre kellene hajtani, akkor csak a büntetés háromnegyed részének letöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra. I., III., IV., és VIII.rendű vádlottakat előzetes mentesítésben részesítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A Kúria döntésében egyetértett a másodfokú ítélettel, csak némileg helyesbítette, a felrótt cselekmények minősítését megváltoztatta: az I. rendű, a III. rendű és a IV. rendű vádlott költségvetést károsító bűncselekményét bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettének és a közbizalom elleni bűncselekményét bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének minősítette. Ez a bűntetési tételben annyiban jelentene változást, hogy ha le kellene ülnie a vádlottaknak a büntetést (amit próbaidőre felfüggesztettek), akkor a feltételes szabadságra bocsátás időpontja változna.

Bő tíz éve épült volna

Több mint tíz éve épült volna meg a Science Múzeum: az egyetemi fűtőmű épületében alakították volna ki, erre uniós forrást kapott Miskolc a kormánytól 2011-ben. Olyan látványközpontot álmodtak oda, amelyben 4 ezer négyzetméteren interaktívan, játékos formában mutatják be a műszaki és természettudományos élet eredményeit, érdekességeit. A Káli Sándor vezette Miskolc a projektre 1,7 milliárd forintot kapott, 196 millió forint önrészt vállalt a város.
Ám a beruházásból nem lett semmi. A városvezetésváltás után dr. Kriza Ákos polgármester 2015-ben felmondta a szerződést: a város kénytelen volt a több mint 1 milliárd forint támogatást visszafizetni. Az ügyben az önkormányzat az elrendelt belső vizsgálat eredményeképpen 2014-ben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, a vádemelés 2019-ben történt meg. Most kerülhetett pont az ügy végére.

Az egyetemi fűtőmű épülete ma is üresen áll. A miskolci önkormányzat értékesítette, jelenleg állami tulajdonban van, de törvény rendelkezik arról, hogy átadják a Miskolci Egyetemnek az épületet. Azt nem tudni, hogy ez mikor történhet meg.

boon.hu