Reguláris, harcoló nyugati erő nincs Ukrajnában, minden más van

Reguláris, harcoló nyugati erő nincs Ukrajnában, minden más van.

Ugye nem gondoljuk azt, hogy a modern nyugati fegyvereket kizárólag ukrán katonák működtetik, ugye nem gondoljuk, hogy a Storm Shadow-k programozási kódját a Nyugat átadta Ukrajnának? Nem, nem adta át. Volt olyan eset, erről hírek is napvilágot láttak, hogy néhány brit katona – hivatalosan tanácsadó – meghalt, ők például a robotrepülőgépeket programozták” – hangsúlyozta a hvg360-nak Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság vezető elemzője, a Corvinus Egyetem mesteroktatója.

Rácz emlékeztetett arra, hogy Franciaország is tagja az ötvenvalahány országot tömörítő úgynevezett ramsteini formátumnak, amely az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget koordinálja. Az egyes szakfeladatok megoldását munkacsoportokra osztották, Franciaország vezeti azt, amelyiknek az a feladata, hogy Kijev megfelelő mennyiségű lőszert kapjon. Macron bejelentése szerint Franciaország egy másik munkacsoportot is vezet majd, azt, amelyik a nagy hatótávolságú fegyverekkel látja el Ukrajnát. Kijev eddig is kapott ilyen eszközöket, például a már említett brit Storm Shadow robotrepülőket.

„Azzal, hogy Franciaország növelni fogja az Ukrajnának átadott modern, nagy hatótávolságú rendszerek számát, az is egyértelmű, hogy Párizsnak így több tanácsadót és kezelőt kell Ukrajnába küldenie” – mondta Rácz András, aki szerint a Macron-nyilatkozat célja felkészíteni a francia közvéleményt arra, hogy francia katonák is lesznek Ukrajnában, bár nem a fronton, de mindenképpen Ukrajnában. A szakértő hangsúlyozta, hogy minden ország, amely jelentős mennyiségű fegyvert ad Ukrajnának, tart ott embereket, mert ezeket a rendszereket nemcsak üzemeltetni kell, hanem javítani és karbantartani is.

hvg.hu