Majd egyszer. Andrea is megígérte, most Szopkó a soros. PARKOSÍTANÁK A HEJŐCSABAI GYÓGYSZERTÁR KÖRNYEZETÉT

A ma elhanyagolt állapotú, a helyiek által Hejőcsabai Gyógyszertárként ismert, országos műemléki védelem alatt álló ikonikus épületet a 18. században a Bárczay család építtette, anno vámházként funkcionált. Mivel az épület nem köztulajdonban van, hanem magánkézben, így az önkormányzat közvetlenül az ingatlanon nem tud beruházást végrehajtani. Viszont a körülötte lévő közterületet szebbé tudja varázsolni. Ez azért is fontos, mivel a Miskolcra érkezők először ezt a városképet látják meg.

A fejlesztés TOP Plusz európai uniós forrásból valósulhat meg az önkormányzat városrészi központokra fókuszáló fejlesztési projektjének részeként, Hejőcsabán száz millió forintot meghaladó összegből. A részletekről szerda délután sajtótájékoztató keretében számoltak be.

– Mintegy 4 milliárd 780 millió forintot terveztünk az úgy nevezett városrészi központi fejlesztésekre. Ezzel az volt a célunk, hogy azokat a jól megközelíthető miskolci városrészeket erősítsük, amelyek történelmileg is képesek voltak központi tereket nyújtani az ott élőknek. Többek között ilyen a Hejőcsabai Gyógyszertár környezete. Hitünk szerint ezzel tudjuk erősíteni „nagy Miskolcot” is – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szopkó Tibor Miskolc alpolgármestere.

Hozzátette, hogy abban bíznak, hogyha a gyógyszertár környezetét fejlesztik, akkor az épület tulajdonosa is érdekelt lesz abban, hogy legalább a külső homlokzatot felújítsa. Emellett a hejőcsabaiaknak olyan köztere lehet a Hejő-patak közvetlen közelében, ahol minőségi időt tudnak eltölteni.

– A Szinvához hasonló módon szeretnénk a Hejő-patak partját is fejleszteni egészen a hídig a helyiek örömére. Mintegy közel 3500 négyzetméternyi fejlesztést tervezünk, amiben az egyik kulcskérdés a zöldítés és a fatelepítés. Két régi fát sikerült megmenteni és 35 facsemete kap még végleges helyet itt, természetes zajszűrő jelleggel is. Ezenkívül 1800 négyzetméteren magas és alacsony cserjék teszik majd élhetőbbé a környezetet – sorolta az alpolgármester. – A meglévő térköveket pedig újakra cseréljük, amelyek 8 centiméteresek lesznek. Továbbá padokat, lócákat, kerékpártárolókat és szemeteseket fogunk még kihelyezni – fűzte hozzá.

Megosztotta, hogy az elképzeléseiket már saját költségen, előfinanszírozási jelleggel megterveztették. A terveket pedig a következő hetekben-hónapokban fogják benyújtani a TOP Plusz Program Operatív Program pályázatára és azt követően tudják elkezdeni a munkát.