Donáth Anna

Donáth Anna

„Orbán Viktor ma négy kocsmabölcseséggel lepte meg a hallgatóságát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. A beszédével gyakorlatilag elismerte, hogy 14 év kormányzás után a kormányfő által megjelölt négy szempont közül három egyáltalán nem érvényesül. Nyoma sem látszik.

Magyarország el van adósodva. Az, hogy mi hitelezzünk másokat, nem gazdasági terv, hanem a fantázia kategóriájába esik.

Nemhogy nem pozitív a magyar költségvetés egyenlege, hanem óriási hiánnyal küzd, éppen a kormány gazdaságpolitikájának és a holdudvar mérhetetlen mohóságának következtében.

Valóban »jobb dolgozni, mint tengeni, lengeni«, bár én azt gondolom, hogy az ilyen jópofásodás-bölcselkedés helyett a munka becsületét a normális bérek adnák vissza. És ha nem a kapcsolatok, hanem a teljesítmény számítana.

Az utolsó orbáni bölcsesség: »mindig jobb, ha mi keresünk másokon, mintha mások keresnek rajtunk«. Furcsa ez a mondat egy olyan miniszterelnök szájából, aki éppen most árusítja ki az ország jövőjét, az emberek egészségét, a vizeink tisztaságát, a földjeink termékenységét a kínai birodalomnak.

És továbbra sincs a legfontosabb prioritások között az oktatás.

Ami nélkül nincs versenyképes gazdaság, nincs versenyképes ország. Ez a beszéd egy beismerésnek is beillik. Nagy bajban van a magyar gazdaság. nagy bajban van a Magyarország. És úgy tűnik, kocsmabölcsességeken túl semmilyen ötlet nincs ennek kezelésére.”

***