A kukakirály megígérte, hogy nem kartellezik többet, így építhette meg a folyóba omló bicikliutat

Anonim bejelentőrendszer és versenyjogi képviselő kellett a bűnbocsánathoz

A Mento Kft.-ben érdekelt Hercsik István Észak-Magyarország egyik legbefolyásosabb üzletembere, a hulladékbiznisz Mészáros Lőrinceként is emlegetik. De a kukaüzleten kívül az útépítésben és egyéb infrastruktúraépítésben is viszi a nagy értékű közbeszerzéseket. A Mento Kft. azonban rajtavesztett: uniós pénzekből megvalósított hulladékgazdálkodási közbeszerzések során kartellezésen kapta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több más céggel egyetemben. A versenyhivatal azt állapította meg, hogy a cégek egyeztették árajánlataikat, illetve előre meghatározták a nyertes vállalkozást, ezért összesen 860 millió forint bírságot rótt ki rájuk 2019 végén.

VAJDA JÁNOS / MTIHercsik István

A kőkemény kartell miatt a legnagyobb büntetést – 307 millió forintot – a Mento Kft. kapta.

A cég fellebbezett, elment egészen a Kúriáig, de a bíróság nem mentette fel a kartellezés vádja és a bírságfizetés alól.

Nem csoda, hogy a Mento szabadulni akart a következményektől. A főszabály ugyanis az, hogy a kartellezés miatt elmarasztalt cégeket ki kell zárni a közbeszerzési eljárásokból – ezt írja elő a közbeszerzési törvény abban az esetben, ha három évnél nem régebben meghozott, véglegessé vált versenyfelügyeleti határozat állapította meg a kartellezést, és emiatt bírságot róttak ki. A pályázók közötti piacfelosztást, összejátszást és ezzel az árak felsrófolását a versenyjog a legsúlyosabb jogsértések közé sorolja, tekintve, hogy a túlárazással az adófizetőket károsítják meg. Logikus szankció, hogy a kartellezésen kapott cégek további közpénzcsapolásra ne kaphassanak lehetőséget.

A kizárás azt jelenti, hogy a cég nem tehet ajánlatot közpénzes megbízásokra, de még alvállalkozóként sem szállhat ringbe, és alkalmasság igazolásában sem vehet részt, azaz referenciát sem nyújthat másik fél számára.

A kizárás úgy valósul meg, hogy a jogsértés megállapításával és a bírság kiszabásával érintett vállalkozások listáját a GVH feltölti az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer nyilvántartásai közé, így az bárki számára hozzáférhető. Innentől a közbeszerzési eljárásokat kiíró ajánlatkérők felelőssége, hogy eljárásaik során a kizáró ok fennállását ellenőrizzék – fogalmazott a GVH egy korábbi megkeresésünkre.

Adódik a kérdés, hogyan lehetséges, hogy 2022 márciusában a Mento mégis megnyerte a Tokaj–Bodrogkeresztúr közötti kerékpárút megépítését? A kartellügy súlyosnak látszott, legalábbis a GVH a kiszabható legnagyobb bírságot rótta ki, és a büntetésen nem enyhített a bíróság sem.

A kartellezés miatt jogerősen elmarasztalt vállalkozásoknak azonban nyitottak egy kiskaput a közbeszerzési törvényben: mentesítést kérhetnek úgynevezett öntisztázási eljárás keretében.

Ezt tette a Mento Kft., az erről szóló határozat itt olvasható.

Az öntisztázásra vonatkozó kérelmeket a Közbeszerzési Hatóság (KH) bírálja el, előtte kell igazolnia az érintett cégnek a megbízhatóságát. Vagyis azt, hogy

  • a bűncselekménnyel, kötelességszegéssel vagy egyéb jogsértéssel okozott kárt – a károsult által elfogadott mértékben – megtérítette vagy arra meghatározott határidővel kötelezettséget vállalt,
  • az illetékes hatóságokkal aktívan együttműködve átfogóan tisztázta az ügy tényállását és körülményeit,
  • illetve olyan technikai, szervezeti és személyi intézkedést hozott, mely alkalmas a további bűncselekmény, kötelességszegés, illetve egyéb jogsértés megelőzésére.

A konkrétumok nagy részét kitakarással elfedő határozatból úgy fest, hogy a Mento a bírságot befizette, és – amennyire a sok fekete sor között következtetni lehet – közös megegyezéssel megvált az egyik dolgozójától. Ezt személyi intézkedésként el is fogadta a hatóság. Szervezeti intézkedésként pedig akceptálta a cégnél megtartott oktatásokat, a kialakított anonim bejelentőrendszerről és a versenyjogi képviselő kinevezéséről szóló ügyvezetői utasítást. Vagyis

akármilyen szigorú büntetést is rótt ki a GVH, és hagyta azt helyben a bíróság, a Közbeszerzési Hatóság 2020. augusztusi döntésével visszaengedte a közpénzek közelébe a Mento Kft.-t.https://24.hu/fn/gazdasag/2024/03/01/beomlott-bicikliut-tokaj-bodrog-bodrogkeresztur-mento-kft-hercsik-istvan/