A Földes Ferenc Gimnázium LEGO-csapata a nemzetközi döntőbe is bejutott, irány Los Angeles

Regionális megmérettetést, majd az országos döntőt is annyira sikeresen vették, hogy már Amerikában képviselhetik hazánkat és Miskolcot.

Miután a verseny nemzeti döntőjében a harmadik helyen végeztek, a Földes Ferenc Gimnázium csapata bejutott a nemzetközi döntőbe. A részleteknek a Minap.hu munkatársa ment utána.

A versengésben maximum tíz fős csapatok szállhatnak ringbe, amelyek a kutatás, problémamegoldás, kódolás, mérnöki tervezés területén bizonyíthatják rátermettségüket, a  közösen fejlesztett és megépített LEGO robotjukkal végig haladva a robotverseny pályáján, teljesítve a megszabott küldetéseket. A Földes gimi csapata ugyan csak öt főből és felkészítő tanáraikból áll, ez mégsem jelentett hátrányt abban, hogy megszerezzék az országos döntőn a dobogós helyet február 24-én a magyarországi nemzeti döntőben Szigetszentmiklóson. Az elért harmadik hely bőven továbbjutó pozíció, mivel a nemzetközi megmérettetésre minden ország az első öt helyen végzett csapatot küldheti.

Ezt a megmérettetést több mint száz országban rendezik meg, és évente közel ötszázezer fiatal vesz részt rajta, ami már önmagában mutatja, mekkora siker bekerülni a világ legjobbjai között a nemzetközi döntőbe.

– Meglepődtünk és persze nagyon örültünk neki, amikor a csapatunk a regionális válogatóról bejutott a nemzeti döntőbe. Az meg már egy álom, hogy a nemzeti döntőben azt az eredményt érték el, hogy nemzetközi szinten, egy világversenyen képviselhetik Magyarországot, Miskolcot és a Földes Ferenc Gimnáziumot. Nem reméltük és nagyon örülünk neki – árulta el Fazekas Róbert, igazgató.

Kiemelte, nem lehet eléggé hangsúlyozni az egyetem szerepét és támogatását ebben a projektben, hiszen nem csak a helyet biztosították, hanem azt a szakmai segítséget is, ami lehetővé tette, hogy a kollégáink és a gyerekek, a szakemberekkel szimbiózisban ezt a teljesítményt összehozzák. Arról nem is beszélve, hogy nagylelkűen a Los Angeles-i utazást is ők támogatják.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a LEGO legyártja a szükséges alkatrészeket, de magát a robotot, a végső konstrukciót teljes egészében nekik kell kitalálniuk, megtervezniük és megépíteniük. Külső formai követelmény nincs, valójában a funkciók, vagyis az elvégzendő feladatok határozzák meg, milyen robot épül és az végül hogyan néz ki. Tartalomhoz készül a forma.

A FIRST LEGO League Challenge verseny nemzeti döntőjében 3. helyen végzett, és a nemzetközi döntőbe jutott S-TEAM csapat tagjai: Kovács Mátyás Tivadar (7. B), Pocsay Bence Máté (8. B), Vascsák Vince (8. B), Pusztai Zsombor (10. B), Szlivka Mihály (10. B). Felkészítőik: Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia, Dr. Körei Attila, Takács Imre. Fotó: S-TEAM