Tavaszi kertrendezési tippek – Te is várod már a zöld időszakot?

Amikor tavasszal minden felébred, a növények kihajtanak, mi is egyre több időt töltünk a szabadban, akkor először a lakás belső terében végezzük el a nagytakarítást, majd jöhet a kertrendezés. A garázsban felhalmozódott dobozok kiszanálása, majd egy alapos portörlés és már mehet is a kerti szerszámok megtisztítása. Március elején még lehetnek hidegebb időszakok, ilyenkor már nyugodtan elkezdhetjük a tereprendezést, hiszen a friss levegőn való tevékenykedést a szervezetünk is meghálálja.

 

De vajon mit tehetünk ilyenkor? Mi az, aminek köszönhetően könnyebben meg majd az ültetés és a veteményezés? Az alábbi cikkünkben minden kérdésre választ adunk.

A szerszámok működőképességének ellenőrzése

A kertrendezés szinte minden esetben egy végelláthatatlan feladat, pedig csak a rendszerességre kell ügyelni, így sosem kell túl sokat foglalkozni a tereprendezéssel. Amennyiben ősszel nem szenteltünk kellő figyelmet a földnek, abban az esetben tavasszal bizony nehezebb dolgunk lehet. Mindenekelőtt a szerszámokat és a kerti gépeket kell előkeresni, megnézni, hogy milyen állapotban vannak. Ilyenkor kell kicsomagolni a gondosan téliesített kerti slagot is, hiszen lassan itt az ideje a locsolásnak. Nézzük át az összes eszközünket, előfordulhat, hogy valamelyik rozsdás, piszkos, sáros, vagy eltört. Ezeket cseréljük, javítsuk meg, majd mehet is a kertészkedés.

 

Ahhoz tehát, hogy tiszta lappal indíthassuk az új szezont, nem árt az előző évről megmaradt száraz leveleket és gallyakat összegyűjteni. Ezt már csak azért sem árt megtenni, mert ahogy kisüt a nap, minden kerti hulladék rothadásnak indul, ami táptalajként szolgálhat a különféle gombáknak és kártevőknek. Ezek idővel megtámadják a növényeinket, így hiába fektettünk annyi időt és energiát a kertünkbe, ha végül minden tönkremegy.

 

Tisztítsuk meg a virágágyásokat, szedjük össze a gyomokat, de a sövények alatti leveleket bátran hagyjuk ott, ezek búvóhelyként szolgálhatnak az olyan kerti lakók részére, akik támogatják az udvar megfelelő működését. Amit végül összegyűjtöttünk, az mehet a komposztba, majd jöhet a terasz megtisztítása és rendbetétele.

Az első fűnyírás esedékessége

A téli fagyoknak vége, így visszatér az élet a falvakba és a városokba. Ilyenkor egyáltalán nem meglepő, hogy nekiállunk füvet nyírni, hiszen a gyep úgy növekszik, mint a gomba, főleg egy kiadós eső után. Mielőtt azonban ezt megejtenénk, fontos, hogy felmérjük a pázsit állapotát, megtudhatjuk azt, hogy mely területeken van szükségünk füvesítésre, hiszen előfordulhat, hogy azt az előző évben a nap kiégette, így azt pótolni kell.

 

Az első fűnyírást érdemes akkor megejteni, ha a szálak hosszúsága elérte a 8-10 centiméter. Használhatjuk hozzá a hagyományos benzines fűnyírónkat, esetleg a fűkaszánkat, attól függően, hogy milyen a terep. Nagyobb terület esetében a legjobb a benzines változat, hiszen ezzel kényelmesen végezhetjük el a kerti feladatot.

Gyepszellőztetésre fel!

A fűnyírás mellett a gyepszellőztetést sem hanyagolhatjuk el. Ezt a legjobb az első vágást követően megtenni, ekkor ugyanis még elég erős a fű gyökere ahhoz, hogy ezt megtegyük. A szellőztetés először egy felesleges és durva folyamatnak tűnhet, azonban ez senkit sem tántoríthat el. A cél, hogy megszabadítsuk a gyepet az elhalt gyökerektől és részektől, így teret szabadítunk fel a friss hajtások számára.

 

Ezt követően jöhet a gyeptrágya, ami javítja a talaj tápanyagtartalmát, így további növekedést érhetünk el vele. Ha pedig szükségét érezzük, akkor a kikopott foltokat is ekkor érdemes pótolni, de csak akkor, ha már nem kell fagyra számítani. A túl hideg időjárás ugyanis kárt tehet a fűben.

Nem maradhat el az ágyások előkészítése sem

Itt az idő gondolni a saját zöldségek termelésére is. Fontos, hogy először lazítsuk fel a talajt, amit akkor tehetünk meg, ha már nem fagyos a föld. Ebben segítségül hívhatjuk az ásót, a kapát, de jó megoldás lehet egy rotációs kapa is. Egy nagyobb kertben hasznos lehet egy benzines változat, amivel jelentősen leegyszerűsíthetjük ezt a munkafolyamatot. A lazítás során figyeljünk arra, hogy minden gyomot távolítsuk el, hiszen így elérhetjük azt, hogy később kevesebbet kelljen gyomlálni. A talajlazítás után pedig végképp ne felejtsük el a föld tápanyagtartalmának biztosítását sem.