Se busz, se sofőr. Reménytelen miskolci tömegközlekedés

Hiába a fejlesztett menetrend és a sűrítés, a VEKE szerint az MVK-nál kevés a sofőr, és kevés a kiadható jármű is. A menetrendi applikáció adatai alapján kiszámolható, hogy akár 10 busszal is kevesebb van a szükségesnél, emiatt járatok maradnak ki, egyre gyakrabban. Az is kiszámíthatatlan, hogy épp melyik járat marad ki, a tájékoztatás sem elégséges mindig.

Az önkormányzat szerint az októberi járatsűrítés idején még volt elég jármű, de a helyzet ezután nagyot romlott. Badány Lajos szerint az utóbbi hetekben az utasok egyre fokozódó járatkimaradásokkal szembesülnek, és ezek az észrevételek okkal jelennek meg a közösségi médiában is. A buszoknál kifejezetten rossz a helyzet. Ennek oka a kritikussá váló sofőrhiány és romló járműkiadási mutató.

Fotó. Budapesti helyzethttps://telex.hu/belfold/2024/02/25/miskolc-tomegkozlekedes-mvk-zrt-lyukovolgy

A sofőrtanulók már az iskolapadban

A Miskolcon közlekedő napi 2700 járatból az elmúlt hetekben átlagosan 80 marad ki munkanapokon, de arra figyelnek, hogy a kimaradás ne az iskoláknál, nagyobb gyáraknál legyen, tájékoztatja lapunkat Demeter Péter, a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója. Szerinte is előfordul, hogy nincs annyi jármű, amennyi kellene, de a kimaradások nagyobb része sofőrhiány miatt van, és ezért az utasok megértését kérik.