Skip to content

Répássy Róbert: Nem adható ki, hogy Varga Judit milyen javaslattal küldte tovább a kegyelmi kérvényt

Répássy Róbert: Nem adható ki, hogy Varga Judit milyen javaslattal küldte tovább a kegyelmi kérvényt

Répássy Róbert: Bármennyire is szeretném megvédeni a munkatársaimat, nem adható ki, hogy Varga Judit milyen javaslattal küldte tovább a kegyelmi kérvényt

 

Az igazságügyi tárca államtitkára, miniszterhelyettes a parlamentben jelentette be, hogy jogértelmezésük szerint ez még közérdekű adatkérésre sem árulható el sem most, sem a jövőben.

Hiába a parlamenti kérdések, hiába a közérdekű adatkérések, a kormány nem tudja kiadni azt az adatot, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszter milyen javaslattal továbbította az államfő felé K. Endre kegyelmi kérvényét – erről Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes beszélt a parlamentben napirend után. A kormányt a momentumos Lőcsei Lajos kérdezte erről (a kérdés itt olvasható pdf-formátumban), erre válaszolt Répássy.

Az államtitkár azt mondta, minden tájékoztatást megadnak, ami törvényileg lehetséges, de a kegyelmi eljárásokban az egy konkrétan meghatározott személlyel kapcsolatos adatok bűnügyi személyes adatok, és ezek megismeréséről a büntetőeljárási törvény és a büntetésvégrehajtási törvény rendelkezik. Mindemellett, mondta Répássy, a Kúria a PFV. 21518/2012/5 számú ítéletében megállapította, hogy az előbb említett jogszabályok kizárják a lehetőségét, hogy a személyes adatokat közérdekű adatként bárki kiadja, beleértve a minisztériumot és a Köztársasági Elnöki Hivatalt.

„Bármennyire is szeretném megvédeni a munkatársaimat, én sem tehetem meg, hogy kegyelmi ügyben személyes adatokról beszámoljak”,

mondta Répássy.

„És valószínűleg ezt a jövőben sem fogom tudni megtenni, láttam képviselői kérdéseket, láttam közérdekű adatigényléseket, továbbra is a törvény szerint fogunk eljárni, ami megadható, azt meg fogjuk adni, de amit a törvény nem tesz lehetővé, azt nem fogjuk tudni a rendelkezésre bocsátani, zárta a válaszát Répássy Róbert.

Ez a kérdés a legutóbbi kormányinfón is szóba került, Gulyás Gergely akkor azt mondta, tudja a választ, de nem fogja elárulni.

A sajtóban egyébként elterjedt, hogy Varga nem támogatta a kérelmet, de erről hivatalos megerősítés soha nem érkezett. Répássy kiszólásából mindenesetre úgy tűnik, valóban ez lehet a helyzet.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.2 Comments

 1. Névtelen
  2024.02.27. 07:13

  Fidesz meg a jogértelmezés, na meg Répássy … szép kombó…

  2
  1
 2. sokahanda
  2024.02.27. 23:01

  Az esti tagozaton érettségizett pösze fogalmatlan jépajobi a legnagyobb észlény a fideszesek között, ez sok mindent elárul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük