Orbán Toroczkainak a készpénzhasználatról

„Miniszterelnök úr, úgy tűnik, önök mindig a bankok és a bankárok oldalán állnak a magyar emberekkel szemben” – mondta Orbán Viktornak a parlamentben este, az azonnali kérdések órájában Toroczkai László, aki szerint így volt ez a devizahitelesek esetében, de a banki díjak is annyit nőttek az elmúlt egy évben, hogy azzal Magyarország az első öt között van az EU-ban.

A Mi Hazánk elnöke felidézte, hogy Szlovákiában alkotmányba emelték a készpénzhasználthoz való jogot, és azt kérdezte Orbántól, miért szavazták le a fideszes képviselők a bizottságban a készpénzhasználat alkotmányos jogát biztosító mi hazánkos javaslatot.

Orbán szerint „nem fair”, amit Toroczkai mondott. „Azért nem, mert nem emlékszem olyan intézkedésre, amivel a kormány a készpénzhasználat lehetőséget engedte volna szűkíteni” – mondta. Orbán szerint rengeteg ilyen javaslat érkezik például a bankszektoroktól, de „a kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem engedjük szűkíteni a készpénzhasználatot”. A KDNP eleve ragaszkodik a készpénzhasználathoz, és a Fideszből is ráállítottak már valakit arra, hogy a témával foglalkozzon – mondta.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Toroczkai László a viszonválaszában azt mondta, minden területen fokozatosan szorítják ki a készpénzhasználatot, a Volánbusznál például már büntetik. Azt kérdezte, hogyan vár együttműködést Orbán, ha nem támogatták a Mi Hazánk javaslatát a készpénzhasználat alkotmányos védelméről.

Orbán azt mondta, miután ők a készpénzhasználat mellett vannak, azt gondolták, nem szükséges jogi védelmet nyújtani azon túl, ami van. „Ha önök azt gondolják, hogy ezt érdemes az alkotmányba emelni, nem leszünk akadályai ennek” – mondta Orbán, aki szerint úgyis van 3-4 komoly téma, amit alkotmányba emelnének. „Nyugodtan összerakhatjuk egy csomagba, szívesen várjuk a kezdeményezésüket, és fogunk ezzel foglalkozni” – mondta. (Telex)