„Jóemberek! Nem fog itt létezni semmilyen Székelyföld” – hangoztatta Marcel Ciolacu.
CIOLACU, Marcel

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája – jelentette ki kétnapos székelyföldi látogatása végén, szombaton Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén. A román kormányfő korábban azt is mondta: „Nem fog itt létezni semmilyen Székelyföld. Ilyesmi sosem lesz Romániában!” Erről ide kattintva olvashat bővebben!

EZT IS AJÁNLJUK A TÉMÁBAN

Oda szúrt a román miniszterelnök, ahol az külhoni magyaroknak a legjobban fáj

„Jóemberek! Nem fog itt létezni semmilyen Székelyföld” – hangoztatta Marcel Ciolacu.

Az Agerpres hírügynökség által idézett politikus magyarázatképpen azt mondta: amikor a székelyeknek autonómiájuk volt, azt nem a románoktól „kapták”, mi több, nem is a románok „vették el tőlük”.

Hozzátette: nem érti „hol hibáznak, miért harcolnak egymással”, amikor a történelem folyamán a románok és székelyek sosem harcoltak egymás ellen.

Ha valami igazságtalanság érte őket (székelyeket), akkor az a szászoktól és magyaroktól származott,

Vitéz Mihály lobogója alatt együtt harcoltunk. Inkább a történelmet kellene a gyerekeinknek megtanítanunk, mielőtt kővel dobálnánk egymást” – fejtette ki a PSD elnöke.

Marcel Ciolacu szavai kapcsán megkerestük Pászkán Zsoltot, a Magyar Külügyi Intézet szakértőjét, aki elmondta: a kormányfő „megint bizonyíthatta az erdélyi románság hungarofób részének, hogy ő védelmezője lesz a földnek, a »román Erdélynek«”.