Skip to content

Nem volt, aki karbantartsa a rendőrség nyomkövető rendszerét, így szökhetett meg a pedofíliával gyanúsított ukrajnai fociedző

Nem volt, aki karbantartsa a rendőrség nyomkövető rendszerét, így szökhetett meg a pedofíliával gyanúsított ukrajnai fociedző

A tarpai fociakadémia egykori edzőjét pedofil bűncselekményekkel gyanúsították, le is tartóztatták, de később házi őrizetbe került, ahonnan viszont megszökött, most körözi a rendőrség.

Azért szökhetett meg a pedofíliával gyanúsított férfi a házi őrizetből, mert hetekre leállt a rendőrség nyomkövető rendszere – értesült több forrásból a 444.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az 54 éves, edzőként dolgozó Nemes Lászlót a tarpai fociakadémián sportoló gyerekekkel szembeni szexuális erőszakkal gyanúsítja a rendőrség.

 

A Beregszászról származó férfi 2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy a számára kijelölt ingatlant nem hagyhatja el.

Ezt a gyanúsított nem tartotta be, mert 2023. november 19-én ismeretlen helyre távozott, ezért most körözi a rendőrség.

444 információi szerint nem váratlan technikai hibát használhatott ki a pedofíliával gyanúsított edző. A lábbilincseknek ideális esetben mindenféle szökési kísérletnél azonnal jelezniük kellene, csakhogy az ehhez szükséges informatikai rendszer ősszel leállt, ugyanis

a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt aki karbantartsa.

Ez amiatt történhetett, mert a rendszerhez kapcsolódó karbantartási vagy szupportszerződés lejárt, és azt nem újították meg.

A távfelügyeleti rendszert 2013-ban vezettek be Magyarországon, de a lecserélésére 2023-ban új tendert írt ki az Országos Rendőr-főkapitányság. Tavaly júniusban közölte a Communication Technologies Kft., hogy ők nyerték meg a 27 milliárdos keretösszegű tendert. (Ennek a cégnek a neve más ügyből is ismerős letet, mivel részt vett a Pegasus kémszoftver beszerzésében is.)

444 úgy tudja, hogy a tender elnyerése ellenére a több mint 11 éves, elavult nyomkövető rendszer cseréje máig nem indult el, ugyanis annak a győztes pályázat ellenére nem adott zöld utat a kormány. Viszont időközben nem volt, aki karbantartsa a régi rendszert.

A távfelügyelet és az általa megfigyelt őrizetesek hetekre gazdátlanok maradtak.

Erről az érintett háziőrizetesek hivatalosan nem tudtak, de feltűnhetett nekik, hogy a lábbilincsük lényegesen lassabban merült (mivel nem küldött adatokat), illetve el is terjedhetett az információ, mivel a bíróságok tudtak a problémáról.

A lap megkeresésére az Országos Rendőr Főkapitányság nem adott egyenes választ az ügyben. Azt ugyanakkor nem tagadták, hogy gond volt a nyomkövető rendszerrel, és azt sem, hogy szökés is történt.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2024.02.23. 08:12

    Ellopták a karbantartót?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük