Skip to content

Leálló, szünetelő ellátások. Van, ahol 60 kilométerrel kell odébb utazniuk a rákos betegeknek

Leálló, szünetelő ellátások. Van, ahol 60 kilométerrel kell odébb utazniuk a rákos betegeknek

Közel 30 kijelölő határozatot tettek ismét közzé.

Február 21-én újabb, közel harminc kijelölő határozat jelent meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján. Ezekből van, amelyek visszavont határozatok, de többségük leálló, szünetelő ellátásokról szólnak.

Többek között gondok vannak az urológiai ellátással a MEDI-AMB Nonprofit Kft. Ibrányi székhelyű ellátónál, ahol személyi feltételek átmeneti hiánya miatt szüneteltetik egészen visszavonásig az urológia járóbeteg-szakellátást.

A Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház a pszichiátriai szakrendelésén a pszichiátriai gondozói ellátás tekintetében, heti 25 szakorvosi órából 12 közfinanszírozott szakorvosi óra szüneteltet, míg a pszichiátriai szakorvosi ellátásnál heti 13 órából 9 szakorvosi óra szüneteltet. Mindez szintén humánerőforrás hiánya miatt és visszavonásig érvényes.

Ugyanitt nem tudják ellátni a csecsemők csípőszűrési feladatának – UH diagnosztikai háttérrel történő – ellátását.

Előreláthatóan egy évig, de lehet, hogy még tovább is, szünetel a gyermek tüdőgyógyászat járóbeteg-szakellátás a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban. Az indoklás szerint itt sincsenek meg az ellátáshoz szükséges személyi felételek.

Az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet ellátási területéhez tartozó települések lakosainak ellátására a sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás I. progresszivitási szinten nyújtott aktív fekvőbeteg-szakellátás vonatkozásában két másik intézményt, a Békés Vármegyei Központi Kórházat és a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központot jelölték ki. Az erről szóló határozat szintén visszavonásig, azaz határozatlan ideig érvényes.

Visszavonásig szünetel az onkológiai járóbeteg szakellátás a Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben, személyi feltételek hiánya miatt. Az érintett rákos betegeknek a 60 kilométerre fekvő Győrbe kell menniük, személyi feltétel hiánya miatt.

2023 október elején, az egri Markhot Ferenc Kórház igazgatója pedig jelezte, hogy 2024 október 31-ig a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai szakrendelés személyi feltételek hiánya miatt szünetel.

Hasonló problémával küzd a Pásztói Margit Kórház, ahol szintén nem tudják ellátni a gyermek- és ifjúságpszichiátriai járóbeteg rendelésre érkező pácienseket.

Dr. Kökény Zoltán a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház orvosigazgatója levélben tájékoztatta az NNGYK-t, hogy humánerőforrás hiánya miatt az angiológia (érbelgyógyászat), az érsebészet és a lymphológia (nyirokerek megbetegedései) ellátásokat szüneteltetni kényszerül. Az NNGYK ezért 4 másik fővárosi kórház között osztja szét az érintett betegeket.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban november közepétől visszavonásig nem tudják fogadni az infektológia járóbeteg-ellátásra érkező betegeket. Itt sincs nagy meglepetés, személyi feltételek átmeneti hiányát jelentette a kórház.

Hétvégén nincsen akut ügyeleti urológiai fekvőbeteg-szakellátás a budapesti Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, helyette szombatonként a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe, vasárnaponként a Péterfy Sándor Kórházba lehet menni.

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban pedig a kézsebészet járóbeteg ellátás szünetel határozatlan ideig és a hatóság az Ajkai Magyar Imre Kórházat jelölte ki a betegek ellátására, azonban korábban pont az ajkai intézmény jelezte, hogy nem tudja ellátni a kézsebészetre érkező betegeket.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



10 Comments

  1. Névtelen
    2024.02.23. 08:31

    fidesz úgy kalkulál ők már úgysem szavaznának. szomorú hogy ide jutottunk.

    • Névtelen
      2024.02.23. 09:40

      frászt, ez önmagában +10 % a fidesznek
      „inkább az ő keze alatt dögöljünk meg…”
      ÁMEN!

  2. idézet
    2024.02.23. 10:09

    Minden felmérés, minden kutatás huszonéve azt mutatja, hogy a magyarokat TÉNYLEG nem érdekli sem a saját egészségügyi állapotuk, sem az országé. Nem érdekli őket, hogy van-e rendelő, orvos, kórház, műszer, betegágy, mentő, stb.

    Mi, idióta, nevetséges libsi balfaszok, képesek voltunk sok-sok éven át abban a tévedésben élni, hogy azért szarják le, mert van rendelő, meg kórház, és majd ha nem lesz, akkor érdekelni fogja őket.

    Tévedtünk.

    Úgyanúgy szarnak bele, úgyhogy Orbánnak volt igaza, teljesen rendben van, hogy ellopták a kórházakra, egészégügyi fejlesztésekre szánt ezermilliárdokat, és bezárják ezt a sok tök felesleges kórházat, falusi rendelőt, meg a többi hülyeséget. Ők az igazi jótevők itt. A lakosságnak nem kell rendelő, egy csomó szarul kereső, kilátástalan helyzetben lévő orvos, ápoló pedig végre kikerül a rendszerből, és erkölcsi dilemmák helyett végre pénzt keres.

    Végre rend és béke van.

    Meg hullaszag.

    Ahogy mindenki kívánta.

  3. Névtelen
    2024.02.23. 11:47

    A cél :
    Minél kevesebb ember, aki megéri az öregségi nyugdíjkorhatárt.
    Köszönjük !

  4. Lajos
    2024.02.23. 18:31

    Az Isten se bocsásson meg azoknak, akik így kockára teszik az emberek életét.

  5. Névtelen
    2024.02.24. 08:04

    a „bölcs“ választópolgár 4x is úgy döntött – ez kell neki. akkor egyék meg amit főztek oszt ne panaszkodjanak

  6. Névtelen
    2024.02.24. 08:15

    De, vannak-e migráncsok? Átműtik-e az óvodában a gyerekedet?
    Na ugye!

  7. Névtelen
    2024.02.24. 08:16

    „a betegszám növekedését a finanszírozás nem tudja követni.”
    Ez a finanszírozás ez már csak ilyen, tetszik érteni?? A betegszám növekedését nem tudja követni.
    Egy vizesvébé, vasútvonal, stadion gyepfűtés, lószauna egyéb kutyaf*sza növekedését valahogy mindig tudja követni.

  8. Névtelen
    2024.02.24. 09:30

    Utolérte a sorsa a magyarokat. Ignoráns, becstelen, gyűlölködő tolvajok milliói erre képesek. Rombolni.
    A maradék nagyon kevés normális magyar menekül vagy tehetetlen.
    .
    És ez csak rosszabb lesz.
    .
    Nagy-Magyarország helyett elfogy az ország, szó szerint.
    Ahogy sajnos kurvara megérdemli.

  9. Névtelen
    2024.02.24. 09:37

    Szó szerint beledöglenek az emberek ebbe a hulladék, fasiszta rendszerbe, de továbbra is csak a Fidesz.

    Ember nem tud már mit mondani a magyarokra, annyira egy korcs nemzet.

    Lehessen gyűlölködni, az a fontos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük