Skip to content

Dől az EU-s pénz Lengyelország számára

Lengyelország számára megnyílnak az uniós pénzcsapok: a teljes keret elérhetővé válik számukra

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Varsóban, Donald Tusk lengyel és az EU soros elnökségét ellátó belga kormány nevében Alexander de Croo belga kormányfő jelenlétében közölte, hogy a brüsszeli testület kezdeményezi valamennyi forrás felszabadítását Lengyelország számára.

Lengyelország esetében az előző lengyel kormány által bevezetett, az igazságügyet érintő változtatások, a bírák függetlenségének korlátozását eredményező intézkedések miatt az EU – hasonlóan Magyarországhoz – befagyasztotta az őket megillető forrásokat. Ez vonatkozik a helyreállítási alapokra és a hétéves költségvetésre is. Csakhogy a lengyelek esetében lényegesen több pénzről van szó: míg Magyarország eredetileg mintegy 30 milliárd, jelenleg pedig több mint 20 milliárd euróhoz nem fér hozzá, Lengyelország több mint 130 milliárd euróra jogosult.

„Az Önök által elindított reformok és a bírói függetlenség érdekében tett azonnali lépések száma alapján jó hírem van: a jövő héten a biztosok testülete két határozatot terjeszt elő a jelenleg Lengyelország számára zárolt európai alapokról. Ezek a döntések akár 137 milliárd eurót szabadítanak fel Lengyelország számára” – közölte Ursula von der Leyen. Ez a bejelentés csak pár nappal azt követően történt, hogy a lengyel kormány az Európa-ügyi miniszterek tanácskozásán ismertette azt a kilenc jogszabályból álló csomagot, amelynek célja – az uniós előírásoknak megfelelően – a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása. Ennek szükségességét és az elvárt lépéseket az Európai Bíróság több ítélete is tartalmazza.Von der Leyen kiemelte:

a döntéshez meghatározóan hozzájárul, hogy Lengyelország belép az Európai Ügyészségbe, így az EU kellő garanciát kap a pénzek rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

Ami a források összetételét illeti: a 2021–2027-es költségvetésből 76,5 milliárd euró szabadul fel, míg a helyreállítási alapból 25,3 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 34,5 milliárd euró alacsony kamatozású hitel válik elérhetővé.

Az Európai Bizottság elnöke kitért az Európa-szerte tapasztalható gazdatüntetésekre is. Leszögezte, hogy az európai élelmiszer a legjobb minőségű a világon, de vannak aggodalmai az ágazatnak, amelyet meghallgattak és megértettek. Ezért a mezőgazdaság támogatásának növelése érdekében 22 milliárd eurót különítenek el. Hozzátette, hogy a lengyel forrásokból az első kifizetés a lengyel gazdáknak történik, számukra 1,4 milliárd euró azonnal elérhetővé válik új piacok elérése és a technológia modernizálása érdekében.

Az uniós forrásokhoz való hozzáférés a tavaly ősszel választásokat nyert Donald Tusk legfőbb ígérete volt.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2024.02.23. 18:30

    expecto patronum, kurwa!!!

    2
    2
  2. hozzászóló
    2024.02.23. 18:55

    Az eddigi Dublin – London – Párizs – Berlin nyugati tengely keletebbre tolódik, keletebbre helyeződik mégpedig Prága – Warsó – Vilnius – Helsinki tengelyre plusz kiegészülve katonailag Kijev. Lengyelország több mint 130 Milliárd euró-t kap ennyi euro forrás szabadul fel Lengyelországnak EU-ban egyik legnagyobb keretösszeg amit meg is kap Lengyelország plusz helyreállítási alapokból is kap pénzt kiegészítve a Berlin – Warsó Páneurópai keretből is részesül. „Lengyelország Németország széles markából eszik” illetve evett korábban. 1990 után főleg Lengyelország gyakorlatilag egy előretolt Németország volt. Mára pedig gyakorlatilag be is érte Lengyelország Németországot hadiiparban, védelmi iparban mindenképen 5% GDP fordítják honvédelemre és a NATO Keleti katonai elemző központja is Lengyelországban lesz a NATO Kelet Európai legerősebb bázisa Lengyelország lesz. Ukrajna számára pedig 50 Milliárdot szavaztak meg háború végeztével pedig egyik legjobban felszerelt ország lesz katonailag és katonai ellenőrzőközpont is létesül Ukrajnában. Finnország pedig friss NATO tagállam. Litvániában pedig tavaly Vilniusban 2023 NATO csúcs volt és a NATO katonai himnuszának zenekara is Vilnius központjában lépett fel. 2023-ban tavaly az USA elnöke is Kelet Európai körútján nem véletlenül látogatott először Kijevbe majd Warsóba majd észak felé vette az irányt Helsinkibe. NATO csúcson pedig Lilvániában Vlniusba. Minden történés, esemény erősebb forrásbevonás, feltőkésítés, infrastruktúra fejlesztés mind arra enged következtetni, hogy az erőviszonyok és érdekviszonyok Nyugat Európából egyre inkább Kelet Európába és Észak Európába tevődnek át.

  3. Névtelen
    2024.02.23. 19:01

    A Donaldok világkora a Donaldok győzedelmeskednek. Donaldok uralkodása. Világ USA, mellett Világ Lengyelország. USA-ban Donald Trump lehet majd ismét a visszatérő. EU-ban Lengyeloszágban pedig már vissza is tért Donald Tusk.

  4. Névtelen
    2024.02.23. 20:14

    nincs ebben semmi politika 😂🤣😁😀😂

    bezzeg ukránokat háborúban tartó

    jön vissza a fegyvergyárosok profit morzsája a tusk-lengyeleknek ( egy darabig )

  5. Névtelen
    2024.02.23. 21:24

    Hogy lehet, hogy négyszer hajtották végre Fenyő-angyal áldozással a lengyel teremtési és kétszeres vasfüggönyös miskolci történelmet, melynek központja az Unió vas-Babílonként és Lengyelország mindebből csak annyit értett, hogy II. Jánost a Hunnia börtön vitte pápának, ismételve az egykori lengyel egyház történelmét is, mely ellen itt vannak az egykori támadók, törökökkel, Feketevonat cigányságával, irigységgel, féltékenységgel, hazugsággal kezdődő nemi csapás sorozatával a sátán népének, amelyek helyett az egészségügy érzékenyítve őket mészárolt. Bár szerintem a kétszeres vasfüggöny oka a Lengyel Lászlóban keresendő, én azt a részét a történelemnek nem ismerem. Én nem állnék szóba sem Magyarországgal, sem az Uniós központot jelentő nagpyán központjával a németeknek. Tudom, hogy a diplomáciának felül kell emelkednie a politikai tetteken, de ezeknek bíróságon lenne a helyük. Így olyan, mintha Lengyelország is részt vett volna a nagy közös áldozásában a világ összes szereplői helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük