Skip to content

Itthon is jöhetnek az erkélynapelemek, de

Itthon is jöhetnek az erkélynapelemek, de

Itthon is jöhetnek az erkélynapelemek, de még nem úgy, hogy megérje

Bár van egy kiskapu a szabályozásban, ami az erkélyre telepíthető napelem-rendszerek kiépítését lehetővé teszi, ez nem az a megoldás, ami egész Európában elterjedt és népszerű.

Az Európai Unióban egyedül hazánkban nem engedélyezett a klasszikus értelemben vett erkélynapelem, ami lényegében klasszikus fali csatlakozón keresztül táplál vissza áramot a lakás vezetékeibe. A hazai áramszolgáltatóknak ezzel a fajta visszatáplálással van baja.

Így itthon továbbra sem lehet ezt a „dobozos” rendszert alkalmazni társasházi lakások esetén, kötelező invertert kötni a rendszerbe. Ezzel az a probléma, hogy így csak a családi házaknál már megszokott nagyobb teljesítményű napelem-rendszerek kisebb és technikailag leegyszerűsített változatát lehet lakásokban is telepíteni, ami így drágább és villanyszerelési munkálatokat is igényel – foglalta össze a Forbes.

Bár a G7 korábban arról írt, hogy még január elején az ELMŰ Hálózati Kft. jóváhagyott egy budapesti hetedik emeleti társasházi lakás erkélyére tervezett napelem beszerelést, ez azonban nem azt jelentette, hogy az áramszolgáltató a napelem panelek kihelyezését hagyta volna jóvá, hanem az elektromos hálózatba kapcsolt inverter rendszer telepítését, ami a panelek által termelt áramot alakítja át váltóárammá.

Magát a szolgáltatót ugyanis nem érdekli, hogy hol és hány darab napelem kerül kihelyezésre, ő az inverter wattban mért kapacitását szabályozza és engedélyezi. Azt a konstrukciót, ami nem haladja meg a 800 wattot, pedig elég csak bejelenteni.

Az egyszerűbb erkélynapelem tehát továbbra sem engedélyezett.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2024.02.21. 13:59

    Fideszes politikusok képével színezetten fogom gyártani és 30%-al a lista ár alatt adom.

    Viszik majd mind a cukrot .

  2. Névtelen
    2024.02.21. 14:16

    Eccerű. Vásárolsz egy kütyüt és szólsz Gazsinak, hogy a 12kg-os erkély napelemeket lehetőleg cukros spárgával lógassa le az erkélyen, mert utálod a feleséged és temetni akarod mihamarabb. Az anyóst szerencsére sikeresen karamerizálta (cukros volt) a másik szomszéd kolompár a sikeres hálózati visszatáplálással.

    „A kütyü lényege, amelyet smag plugnak hívnak, hogy a lakáson belüli áramot fogyasztó berendezés és a nálunk tiltott erkélynapelem közé kerül.

    Azaz mondjuk a mosógépet ehhez csatlakoztatjuk, ahogy a napelemet is. Ha a szerkezet azt érzékeli, hogy bekapcsol a mosógép, azaz áramra van szüksége és éppen a nap is süt, akkor összekapcsolja őket, magyarán a gép nem a hálózatból hanem a napelemről nyeri az energiát.

    Ez azért fontos elem, mert Magyarországon jelenleg az a tiltott dolog, hogy az ilyen erkélynapelemek közvetlenül a hálózatba tápláljanak energiát. „

  3. Névtelen
    2024.02.21. 14:23

    a VV-frakció plakát költségeit is átvállalta a dollár-NGO ?

    Szuper minőségben mosolygott rám Hegedűs Andrea. Sőt! Időnként cserélte a mosolyát is.

    „Márki-Zay Péter árulkodó szavai
    Windisch László azzal kezdte a háttérbeszélgetést, hogy bár a sajtó szinte kizárólag a hatpárti összefogás kampányköltéseinek ellenőrzésével foglalkozik, az Állami Számvevőszék valamennyi, listán legalább 1 százalékot elérő pártot vizsgált. Az ellenőrzött időszak február 12.–április 3., tehát a 2022-es országgyűlési választási kampány.

    Volt egy MMM-es számla, ami a központi kampány működtetését szolgálta

    – idézte Márki-Zay Pétert az Állami Számvevőszék elnöke”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük