Imádkozzál, különleges jutalom vár.  Borsod Magyarországon a második legkisebb lélekszámú katolikus egyházmegye

Templomtúra a Miskolci Egyházmegye centenáriumi évében

Miskolci Egyházmegye imádságra és egyben játékra hív mindenkit február 16. és május 19. között az egyházmegye centenáriumi évében: szeretné biztatni a felnőtteket és a gyermekeket, hogy látogassanak meg minél több templomot, és ott imádkozzanak. A legszorgalmasabb templomlátogatók különleges jutalomban részesülnek.

A templomlátogatás igazolására a csatolt mellékletben is megtalálható igazolólapon a parókia vagy a templom pecsétjét is szükséges begyűjteni.

Az igazolólapokat pünkösdig, május 19-ig kell eljuttatni postai úton a Miskolci Egyházmegye Püspöki Hivatalába: 3503 Miskolc Pf. 111; e-mailben a missziosiroda@gmail.com címre küldve; vagy személyesen is leadható a missziós irodában (Miskolc, Szeles u. 35.).

Az igazolólapon minden esetben tüntessék fel a beküldő(k) nevét és elérhetőségét. A legszorgalmasabb templomlátogatók – amellett, hogy jobban megismerik az egyházmegyét – különleges jutalomban részesülnek.

Az imádság és zarándoklat lehetősége mellett a Miskolci Egyházmegye számos titkot és különleges helyet rejt. Annak ellenére, hogy Magyarországon a második legkisebb lélekszámú katolikus egyházmegye, két megye területén helyezkedik el, hazánk egyik legvonzóbb turisztikai területén. Két nemzeti park és öt híres borvidék is van a vidéken. A mintegy hatvan parókiához és szervezőlelkészséghez még ennél is több görögkatolikus templom tartozik. Hazánk legmagasabban fekvő templomai is itt épültek.

Az imádságra buzdító ikonok és ikonosztázok között a legrégebbiek a 16. századból valók, de a későbbi évszázadok művészeti irányzatai is fellelhetők, egészen napjainkig. Az út során megannyi római és görögkatolikus kegyhelyre is bukkanhatnak a látogatók.

A Miskolci Egyházmegye története évszámokban: Trianon, azaz 1920 után hazánk államhatárai megváltoztak. A közel harminc egyházközséget az új határok elválasztották a püspöki székhelytől. Ezeket az egyházközségeket az Apostoli Szentszék 1924-ben Apostoli Kormányzóságba (Exarchátusba) szervezte. Az Exarchátus területe 2011-ben megnövekedett, majd 2015-ben egyházmegyei rangra emelkedett.

A Miskolci Egyházmegye történetéről bővebben ITT lehet olvasni.

Forrás: Miskolci Egyházmegye