Skip to content

A Hirnök legendás szimata. Néhány drasztikusabb lépéstől sem zárkózik el a Városháza a Dayka bukta ügyében

A Hirnök legendás szimata. Néhány drasztikusabb lépéstől sem zárkózik el a Városháza a Dayka bukta ügyében

Korábban írtuk

Elkurtuk -jelentette be a miskolci városvezetés

Elkurtuk -jelentette be a miskolci városvezetés

A Kriza korszak elfuserált ötletei közé közé tartozik a Dayka átkötés.

Miskolc város vezetése azzal bízta meg az önkormányzat szakembereit, hogy vizsgálják meg a Dayka-átkötés környékének és a kapcsolódó utcák forgalmi rendjének esetleges módosítási és felülvizsgálati lehetőségeit.  Az önkormányzat közlekedési szakembereinek észrevételei alapján, a  lakossági jelzéseket és kéréseket is meghallgatva történik majd a vizsgálat, annak érdekében, hogy a közlekedés valamennyi részvevő számára a lehető legmegfelelőbb legyen.

A Dayka-átkötés egyik csomópontjában, a Dayka és a Hunyadi utcák kereszteződésében korábban, szintén lakossági jelzéseknek megfelelően már történt egy módosítás. Ott az egyik kanyarodást is szabályozó közlekedési lámpa szabad jelzésének idejét hosszabbították meg, hogy több autó „férjen át” a zöld jelzésen, és ezáltal dinamikusabbá váljon a közlekedés.

Fotó. Kishonty Zsolt művészettörténész ötlete

Küszöbön a Dayka-átkötés problémájának megoldása

Néhány drasztikusabb lépéstől sem zárkózik el a Városháza illetékes főosztálya. Két működőképes alternatíva körvonalazódik a sok ötlet között, ismét visszakaphat az autóforgalom egy sávot, így kétsávossá bővítenék az egyik szakaszt, ahol hatalmas dugók vannak jelenleg.

Már néhány héten belül érezhető, pozitív változást szeretne elérni a Dayka-átkötés forgalmi rendjében a városháza – mondta el a Miskolci Napló megkeresésére a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetője. Nevelős Szabolcs elmondta, a csomópont közlekedési rendjének újragondolásakor fontos szempont, hogy az autósok ne jelenjenek meg kisforgalmú családi házas övezetekben, hanem az eddig is nagy forgalmat lebonyolító útvonalakon maradjanak.

– Jelenleg két lehetőséget vizsgálunk, mindkettő megoldás együtt és külön-külön is alkalmas arra, hogy a jelenleg tapasztalható dugók megszűnjenek – mondta el a hivatali vezető.

Az egyik lehetőség a Dayka és a Petőfi utcák forgalmi rendjének átalakítása. Nevelős Szabolcs elmondása szerint a pár hónapja átadott kereszteződésben jelenleg a Daykáról csak egy sávon halad a forgalom a Petőfin át Diósgyőr felé, a módosítást követően viszont mindkét meglévő sávból lehetne balra kanyarodni.

Két sávon

– A Dayka átkötés gyakorlatilag az ütközőpontja a Déli tehermentesítőnek, ahol a Diósgyőrből a Városház tér felé érkező forgalmat elterelik az Északi tehermentesítőre, illetve a Tiszai pályaudvar felől érkező forgalomnak, ami ezen a kereszteződésen át halad Diósgyőr felé. Itt a plusz kanyarodósáv kialakításán kívül feladat az is, hogy a lámpákat úgy hangoljuk be, hogy a forgalom gyorsan tudjon leürülni erről a területről és mindenki a saját magának kedvező útvonalat választhassa ki – mondta el Nevelős Szabolcs.

A főosztályvezető szerint a megoldáshoz azonban a Petőfi utca Diósgyőr felé vezető szakaszán is át kell hangolni a lámpákat annak érdekében, hogy az autósok itt se torlódjanak föl. „A sávok módosítása felfestéssel és KRESZ-táblákkal gyorsan megoldható, a lámpák áthangolása viszont hosszabb időt vesz igénybe, ezt körülbelül két hét alatt lehet teljes körűen megvalósítani” – fűzte hozzá.

A hivatali vezető elmondta még: távlati elképzelésük az is, hogy ha a kérdéses szakaszon a módosítások beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor ehhez hangolják a két forgalmas útszakasz távolabbi pontján lévő lámpákat is, ezzel ugyanis tovább lehetne gyorsítani a közlekedést.

A „járatlan” út

Sokan javasolták a városfejlesztési főosztálynak azt is, hogy engedélyezzék újra az autós forgalom áthaladását az átépítéskor forgalomcsillapított zónának átalakított Rácz György és Petőfi Sándor utcákon. Nevelős Szabolcs elmondása szerint ez a megoldást szintén vizsgálta a főosztály és a közlekedésszervező csoport, az azonnali bevezetése viszont nem lehetséges. (via Minap.hu)               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.8 Comments

 1. Névtelen
  2024.02.19. 21:57

  Ennyit a mai városháza építészeti és közlekedési szellemi potenciáljáról.

 2. Névtelen
  2024.02.19. 21:59

  Jó egészséget kívánok kívánok sok szeretettel és boldog névnapot!

 3. Névtelen
  2024.02.19. 22:01

  Mikor az odakozmált ebédet próbálod ehetővé tenni!😂

 4. Névtelen
  2024.02.19. 22:12

  Bazzeg ezeket a főosztályvezetőket honnan szedték??? Injektálóüzemvől, kocog és kidob-ból???

 5. Névtelen
  2024.02.20. 08:44

  Ezzel még több kárt okoznak az ostoba barmok

 6. Névtelen
  2024.02.20. 08:54

  Ezek nem normálisak.

 7. Névtelen
  2024.02.20. 09:05

  Ecsém, nem fotó kell mosolyogva a ciklus elején, projektkezdetkor, átadáskor! Ha vmi nem biztos hogy jó lesz és ordít róla, akkor felül kell vizsgálni a tartalmat, módosítást kérni a támogatótól. De ehhez alkalmatlanok vagytok alpolgármesterestől holdingostól, főosztályvezetőstől. Ott van ez a nyomorult áttörés, ott a vár. Tessék, lehetett volna 4 év alatt tenni valamit. Választás előtt meg megy a kapkodás és a magamutogatás. A főutcáról hiányzó emberek a hiperekben vannak! Ekkora hiperhülyeséget is csak ti tudtok mondani. Az egész város egy rohadás!

 8. Névtelen
  2024.02.20. 14:40

  Na,azért a főépítészekről meg a siker kommunikátorokról se feledkezzünk meg !Egy ilyen koncepció a főépítészek asztalán születik és csak az ő támogatásokkal valósulhat meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük