Parlament. Veres Pál nagy támogatója Varga neve már nem szerepelt

Péntek este Varga neve már nem szerepelt az aktív képviselők listáján. Ez azt is jelenti, hogy az Orbán Viktor által csak saját “bátor embereinek” nevezett Fidesz-KDNP-s képviselők létszáma is 135-ről 134-re csökkent – beleértve magát a kormányfőt is, akinek így már csak 133 bátor embere maradt.

Közben a Telex arról ír, hogy Varga csak pénteken küldte el a hivatalos lemondó levelét Kövér László házelnöknek, vagyis a változást, amely lényegében azonnal, a házelnökhöz megérkezve hatályossá is válik, gyorsan átvezették a parlament honlapján. Varga immár archív képviselői oldalán a mandátuma végének dátuma február 16-a. Ez azt is jelenti, hogy

mostantól nem kap képviselői tiszteletdíjat, amelynek összege havi bruttó 2,63 millió forint.

Képviselői mandátuma megszűnésével Vargának megszűnik a mentelmi joga, és egyéb képviselői juttatásokra sem tarthat tovább igényt. Hiánya ugyanakkor csak átmeneti lesz a Fidesz-KDNP padsoraiban, mivel gyorsan pótolható. Varga ugyanis országos listáról került a törvényhozásba, így egyszerűen a listáról mást léptet a helyére a kormánypárt. Az új képviselő a február 26-i első parlamenti ülésnapon leteheti az esküt.

Varga alig két évet volt képviselő, hiszen csak a 2022-es választással került be a parlamentbe, előtte nem képviselőként volt a kormány tagja. Az 1980-as születésű Vargának eleinte nem is politikai karrier nézett ki: 2004-ben végzett a Miskolci Egyetemen jogászként, dolgozott ügyvédi irodában, majd 2009-ig bírósági fogalmazó volt, 2009-ben került ki az Európai Parlamentbe politikai tanácsadóként Áder János csapatába, ahol három évet töltött.

Csupán kilenc évvel később került haza, ekkor pedig már az időközben köztársasági elnökként szintén visszatérő Áder nevezte ki Gulyás Gergely minisztériumába EU-s kapcsolatokért felelős államtitkárnak. Egy évvel később Orbán igazságügyi minisztert csinált belőle, majd 2022-ben ismét beülhetett a kormányba. A Schadl–Völner-, illetve Pegasus-ügyek látszólag nem befolyásolták karrierét, de valószínűleg mégis hozzájárultak 2023-as távozásához.