Skip to content

Miskolc. Négy éve csak felderítenek. Nem kapkodós emberek dolgoznak a rendőrségen

Miskolc. Négy éve csak felderítenek. Nem kapkodós emberek dolgoznak a rendőrségen

Tisztelt eszakhirnok com!

 

Kérdése alapján tájékoztatom, hogy a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen folyamatban lévő bűnügyben gyanúsítotti kihallgatásra az eddigiekben nem került sor, ennek megfelelően az ügy felderítési szakban van. A nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja.

 

A büntetőeljárás felderítési szakaszában a nyomozó hatóságtól kérhető tájékoztatás, ezért kérem, hogy kérdéseivel a BAZ Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét szíveskedjen megkeresni.

 

Türelmét megköszönve, tisztelettel:

 

Dr. Konkoly Thege László

sajtószóvivő ügyész

címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

Korábban írtuk

Az eszakhirnok.com megtudta, a nyomozás tart, gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki

Miskolci fideszes választási plakátok. Az eszakhirnok.com megtudta, a nyomozás tart, gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki

Nem kapkodós emberek dolgoznak a rendőrség vizsgálati osztályán sem. Lassan már két éve, feljelentést tettek miskolci  politikusok egy jól dokumentált  nagyszabású választási csalás ügyben. Hogyan készültek fideszes választási plakátok a  Miprodukt Reklám- és Nyomdaipari Kft ben? Az eszakhirnok.com megtudta, a nyomozás tart, gyanúsítottként még senki nem hallgattak ki.

 

 

Fideszes kampányanyagok miatt indult eljárás Miskolcon

A miskolci Fidesz tavalyi választási kampányának reklámanyagai egy rendőrségi nyomozás középpontjába kerültek.

Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP és Veres Pál, a Függetlenek Szive-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város polgármesterjelöltjeinek, illetve Fodor Zoltán, a Függetlenek Szive-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város és Váraljai Zoltán, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltjének plakátja Miskolcon 2019. október 7-én. – Fotó: MTI/Vajda János

A miskolci Fidesz tavalyi választási kampányának reklámanyagai egy rendőrségi nyomozás középpontjába kerültek. A belső ellenőri jelentés szerint utólag beavatkoztak a városi nyomdacég információs rendszerébe, és például több ezer tétel mögül a Fidesz eltűnt megrendelőként. A párt helyett a termékeket a város szervezetei fizették ki.

A Miskolci Rendőrkapitányság hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indít eljárást ismeretlen tettessel szemben” – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság azon megkeresésünkre, amelyben a miskolci Fidesz tavalyi nyomdai kampánymegrendeléseiről és -kifizetéseiről érdeklődtünk.

Táskajárás

A nyomozás a miskolci önkormányzat belső ellenőri jelentése alapján indult, amely feltárta, hogyan változott a helyi Fidesz-szervezet által az őszi választások előtt legyártatott több tízezer nyomdai anyag státusza. A nyomda elektronikus rendszerébe utólag belenyúltak, és a módosított nyilvántartás szerint nem azok a termékek, illetve kevesebb darabszámban készültek el, mint amelyeket és amennyit eredetileg a papíralapú dokumentumok szerint megrendeltek. A folyamat végére a Fidesz elvesztette megrendelői jellegét, és a párt helyett az önkormányzat szervezetei, egy alapítvány, sőt maga a nyomda, továbbá egy magánvállalkozás állta a számlákat.

Az érintett önkormányzati nyomdacég a Miprodukt Reklám- és Nyomdaipari Kft., amelynek 2019. évi tételes ellenőrzését végezték el a revizorok. Ennek során a nyomdai megrendelések összes elemét tartalmazó úgynevezett munkatáskákból 67 darabot nem találtak. (A munkatáska az a nyomtatvány, amelyen szerepel a megrendelő neve, a megrendelés dátuma, megnevezése, a gyártási határidő, a kért mennyiség és annak alapanyaga. Egy megrendeléshez annyi darab munkatáska készül, ahány rendelési tétel van.) Később a véletlennek köszönhetően a gazdasági ügyintéző irodájából előkerült 16 darab „elveszettnek hitt” munkatáska, és ezekben bukkantak a revizorok a miskolci Fidesz számára készült választási plakátok, szórólapok adataira. A nyomtatványon szereplő adatokat a belső ellenőrök egybevették a Miprodukt nyomdai információs rendszerének adataival, és egy sor eltérést mutattak ki. Az viszont valószínűleg soha nem derül ki, hogy a hiányzó 51 munkatáskában hány megrendelésnél találhattak volna hasonló „hibát”.

A belső ellenőrzés az eredeti megrendelések, a nyomdai információs rendszer adatai, az átadás-átvételi jegyzőkönyvek és a kimenő számlák alapján bizonyítottnak látta, hogy több esetben utólag módosították a megrendelések mennyiségét, megnevezését, sőt a megrendelő személyét is. E megrendeléseknél nem a szabályzatnak megfelelően folytatták le a beszerzéseket, a nyomdai információs rendszer nem volt zárt, szigorú számadású, vagyis bármikor módosíthattak vagy törölhettek belőle az arra jogosultak – állapították meg a revizorok. A rendelések tartalmát, folyamatát senki sem ellenőrizte, a beszerzéseket nem engedélyeztették, az önkormányzati anyacég, a Miskolc Holding Zrt. kihagyásával lebonyolított beszerzésekről nyilvántartást nem vezettek. A belső ellenőrzés azt is feltárta, hogy a már egyszer kinyomtatott átadás-átvételi jegyzőkönyveket is többször újranyomtathatták, a kimenő számlák kiállításának folyamatát pedig nem szabályozták.

A megtalált 16 munkatáska alapján eredetileg 332 ezer darab nyomdai terméket rendeltek; a beavatkozó módosítások révén a tételszám lement 97 ezerre, majd az is csökkent 51 ezer darabra; a számlát végül az utóbbi tételről állították ki – összegez a revizori jelentés.

További részletek a Magyar Narancs cikkében



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2024.02.21. 11:09

    Szép lett. Lehet, hogy nem lett a teljes szerkezet újravasalva, betonjavítóval, élvédővel az eredeti műszaki átadáskori állapottól is jobb állapotba hozva. Tehát bőven van, vagy lenne még rajta munka (természetesen mindez pénz kérdése is). De annyi bizonyos, hogy szép!

    Egy régi filmben úgy emlegették az Avasi Kilátót, hogy a város szinte bármely pontjáról látható. Mint egy iránytű, úgy mutatja az utat.

  2. névtelen
    2024.02.22. 16:53

    Nyugi!
    A jó munkához idő kell, a roszhoz meg mégtöbb!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük